Dr. John And The Lower 911 – City That Care Forgot

dr._john_and_the_lower_911-city_that_care_forgot.jpgMocht je de docufilm “When The Levees Broke” van Spike Lee gezien hebben, dan kun je je vast inleven in het gevoel dat veel inwoners van New Orleans zullen hebben na de vreselijke orkaan Katrina die in augustus 2005 huis hield in deze stad. Mocht je de film niet gezien hebben om dat gevoel te leren kennen, dan zou je eens naar de teksten van Dr. John kunnen luisteren op zijn cd City That Care Forgot die hij samen met zijn begeleidingsband The Lower 911 opnam. Dr. John, wiens echte naam Malcolm John Rebennack Jr. is, woont namelijk in deze stad. Niet zozeer de ramp zelf, maar vooral de lakse houding van de overheid heeft er diep ingehakt. Dr. John geeft de bestuurders er behoorlijk van langs en neemt en passant ook even de Irak-oorlog mee. Toch kun je City That Care Forgot ook prima zonder het politieke statement beluisteren. De blues van de man achter de piano en orgel mag er veertig jaar na zijn debuut nog steeds zijn. Het is misschien wat minder voodoo geworden in de loop der jaren, maar daar is een funky New Orleans-jazz geluid met vette toeters voor teruggekomen. Hulp kreeg hij verder van o.a. Eric Clapton, Willie Nelson en Ani DiFranco. Toch gaat het niet om hen, maar om de muziek. ‘We got music to heal the heart’ bezingt Dr. John in “Save Our Wetland”. Ik hoop het voor hem en de inwoners van New Orleans. Ik heb dit stukje nog niet eens on-line staan of er is een update: orkaan Gustav komt op New Orleans af…


mij=Cooking Vinyl / V2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top