Valkhof Festival 2015 – Voorpret – (zaterdag)

De Nijmeegse Vierdaagsefeesten komen er weer aan, en daarmee ook (de 29e editie van) het Valkhof Festival, dat voor het laatst in 2012 bekend stond als de-Affaire, maar zo langzamerhand zijn we wel gewend geraakt aan de nieuwe naam. Van zaterdag 18 juli tot en met vrijdag 24 juli vind je in het prachtige en pittoreske Valkhof Park in Nijmegen vlakbij de Waalbrug weer het neusje van de zalm op het gebied van nieuwe en vernieuwende muziek, met hier en daar ook wat meer gevestigde namen uit het ondergrondse circuit. En zoals gebruikelijk is er ook weer veel aandacht voor lokaal talent. Het is voor mij altijd een mooie plek om een volle week vakantie te vieren met bandjes aan de ene kant en een biertje in de andere hand. Het park is een fijne schuilplek om de rest van de stad enigszins te ontlopen. De Vierdaagse zelf mag dan groot zijn (het is de grootste meerdaagse wandeltocht ter wereld zelfs), maar de stad zelf wordt ook door miljoenen bezoekers overspoeld in de zeven dagen feest rondom het evenement. Talloze cafés hebben eigen podia. Op elke straathoek staat wel een cover-, hoempapa-, of bruiloftsmuziekband, en anders zijn het wel acts uit de categorie ‘AvroTros Sterren-muziekfeest’ waar gedistingeerde muziekliefhebbers (en honden) nog geen brood van lusten. Gelukkig zijn er buiten het Valkhofpark in de stad nog wel een aantal aardige dingen te doen, maar daarover later meer. Als je op zoek bent naar aanstormend talent en andere acts voor muzikale fijnproevers in een mooie groene omgeving, dan is het Valkhof je plek.


mij=Door: tBeest.
En gratis toegankelijk bovendien, dus koop dat biertje nou maar gewoon op het terrein in plaats van je blikken bier mee naar binnen te smokkelen. De entree is gratis, maar doe nou niet alsof het niets kost. Zo blijft het festival ook succesvol. Veel is er ook te danken aan de (jarenlange) uitstekende programmering. Wortels van het Valkhof Festival reiken terug tot in 1987 als ik het goed heb, en heeft in de loop van de jaren al de nodige bands in het zadel geholpen. Althans… Ze waren op het festival te zien op een klein podium voor een doorbraak naar de grotere festivalweides. Dat lukt zeker ook niet altijd, integendeel zelfs, maar het rijtje namen dat wel eens op het festival hebben gespeeld is toch vrij aardig, denk bijvoorbeeld aan Ben Howard, Godspeed You! Black Emperor, Jamie Lidell, Triggerfinger, Selah Sue, John Grant, Blood Red Shoes, HEALTH, Blaudzun, De Staat, Roosbeef, Battles, Karma to Burn, Los Campesinos!, The Antlers, Deerhoof, Animal Collective, DeVotchka, C-Mon & Kypski, Get Well Soon, Mayer Hawthorne, Two Gallants, Red Fang. En – vooruit – Jett Rebel en Kensington. Te veel om op te noemen eigenlijk. Niet zelden staan hier bands die ook in Doornroosje of Merleyn (Roosjes kleinere dependance) stonden of nog komen, of doorgroeien naar de grotere podia of festivals als Lowlands. Daarmee is het Valkhof Festival als een snoepwinkel voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe muziekimpulsen. Zo is het bijna een showcase-festival, met bands die je ook wel tegen kan komen op festivals als Le Guess Who?, Eurosonic/Noorderslag, London Calling en Incubate, om maar eens wat te noemen.
Zeven dagen lang is er ‘s avonds dus genoeg te zien op de podia, waarbij vermeld mag worden dat het festival op zondag traditiegetrouw weer vroeg in de middag begint. Een aantal jaren terug hadden we overigens nog meer goedgevulde podia, bijvoorbeeld op de Voerweg of bij de ingang van het park (het Lift-podium bijvoorbeeld), maar dat lijkt ondertussen te zijn ingewisseld voor een hele batterij aan terugkerende of nieuwe activiteiten in het park. Dit jaar is er een record aan het aantal samenwerkingsverbanden met andere clubs en organisaties, zo lijkt het. Naast het ‘normale’ programma een hele reeks bijzonderheden dus. Ga er maar even voor zitten…
Club Voerweg (onderaan het park tegenover de Waalbrug aan de – eh.. Voerweg) is al sinds jaar en dag de ultieme plek om te dansen en we beginnen dit jaar op zaterdagavond met een avondje klassieke house met ‘House Classix‘ met Mark Wanders & Camiel en Pure. Op zondag is het de plek voor ‘Blauwdruk in het park‘, een middag en avond chillen & dansen op warme soulvolle house en techno (eerdere Blauwdruk-feesten waren in Merleyn en de Brebl). Maandag is er het avondje dubstep met ‘Give it Dub‘ (wist je dat het eerste Give It Dub-feest op 23 mei 2009 plaatsvond?). Op dinsdag is het tropisch dansen met ‘Club ¡MM…!‘ in samenwerking met Music Meeting (het grote festival voor wereldmuziek in Nijmegen). Op woensdag is er op de Voerweg ruim baan voor hiphop en rap met o.a. Extince, op de donderdag is er techno met een editie van ‘Planet Rose‘, en op vrijdag is er ‘Spectrum‘ met funk, house, disco en soul.
Het avondje FortaRock op de Voerweg, meestal op zaterdag maar ook wel eens op zondag, is dit jaar ingeruild voor een drietal optredens doordeweeks in het park zelf. Dat scheelt weer wat trappen naar beneden lopen. Het festival werkt al lang samen met de mensen van FortaRock, langer dan FortaRock als festival bestaat zelfs. En die samenwerking is er altijd al geweest, ook tussen Doornroosje en FortaRock, met vele fijne metal-optredens in Doornroosje als resultaat. Dit jaar staat op zondag op het Boog-podium het Franse Mars Red Sky, op dinsdag mag Monolord het Boog-podium wegblazen met hun monsterriffs, en de IJslandse band Sólstafir is een prachtige afsluiter op donderdag op het Arc-podium.
Vorig jaar waren er nog optredens in de Tuin in samenwerking met mediapartner 3voor12 Gelderland. Dat krijgt nu een vervolg met een prominenter plekje in de officiële programmering, al komt het zo te zien in de plaats van de optredens in de Kiosk van vorig jaar (als je het hebt over het tijdstip). De optredens vinden plaats op het nieuwe podium Entree. Lokale acts dus. ‘Met potentie’, aldus de beschrijving. Je kunt ze vinden op maandag tot en met vrijdag bij de ingang van het park om 16:15 en om 17:30. Daar zitten vooral singer-songwriters uit de regio tussen, maar er zijn nog meer intieme concerten te bezoeken op het festival.
In samenwerking met Red Shoe Sessions zullen er op dinsdagavond optredens zijn in de ‘intieme omgeving’ van de Valkhofkapel (ook wel Sint-Nicolaaskapel genoemd), met o.a. Anneke van Giersbergen, A Brighter Light en Galgo & Kiki. En er is meer te doen rondom de kapel. Op woensdag 22 juli wordt de ‘Mudboot Sessions’ georganiseerd ‘door een groep vrienden die enorm geniet van muziek in zijn puurste vorm; akoestisch, live en het liefst op een bijzondere locatie’. Geen idee wat dat moet voorstellen, maar ik laat me graag verrassen. Op de zaterdag- en vrijdagavond wordt de kapel bezet door acts die zijn geprogrammeerd door Extrapool, en de kenners onder ons weten dat het dan vaak gaat om wat meer experimentele muziek. Daar moet je je gewoon door laten verrassen dus. Op zaterdagavond gaat dat onder de noemer ‘Extrapool Klankkleur’ om je fantasie te prikkelen met hallucinerende combinaties van kleurprojecties en soundscapes. Op vrijdag is ‘Extrapool Nachtportaal’ de drempel tussen feestgedruis en de stilte van morgen. Een bijzondere collectie internationale acts werpen elk hun eigen bundeltje licht op duistere muziek, aldus het programmaboekje. Interessant vind ik bijvoorbeeld Strand met de Belg Bert Dockx (Flying Horseman, Dans Dans) met z’n poëtische luisterliedjes.
Op zondag is er in de kapel ruimte voor film. Het International Short Film Festival Nijmegen ‘Go Short’ is hét kortefilmfestival van Nederland en op het Valkhof presenteert Go Short een filmselectie van twaalf korte films. Op donderdagavond vanaf 22:30 tot 23:30 vertoont Go Short korte films voorzien van (dromerige en fantasierijke) livemuziek van Frank Boeijen (die van The Gathering/Grimm Limbo dus, niet die andere), Peter Johan Nÿland (Distel/Hadewych) en gitarist Rense Slings (Automatic Sam).
Veel activiteiten in en rondom de kapel dit jaar dus en ook dit jaar vinden er weer Kapelsessies plaats met bands als Zamora, LAKSHMI en Rosalie Meijer.
De Tuin was vorig jaar al een knus plekje om af en toe uit te rusten of om platen te scoren, en ook dit jaar kun je daar dansen tot een uurtje of twee op de platen van o.a. DJ’s Boogie Buddah, Duo de Big Singles, Tin Wish Tin en het Waaghals DJ Team.
En er is nog meer nieuw…
Zuivere Koffie is een nieuw onderdeel op het festival, normaal gesproken een terugkerend programma in de bibliotheek, georganiseerd door Bibliotheek Gelderland Zuid samen met Cultuur op de Campus. Op dinsdagavond staat daar Aafke Romeijn;  een getalenteerd muzikante, zo staat het in de beschrijving, met scherpe Nederlandstalige teksten. En twitterberichten, voeg ik daar maar even aan toe.
Daarnaast zijn van zondag tot en met vrijdag talkshows in de Ruïne onder de noemer ‘Wintertuin Live’, verzorgd door Literair Productiehuis Wintertuin. Deze zijn ‘luchtig en levendig, waarin het Valkhof Festival, de Vierdaagsefeesten en de Vierdaagse onder de loep worden genomen’. Ook hier zijn (korte) muzikale bijdrages van artiesten die vaak ook op het festival staan, zoals Donnerwetter, Rogier Pelgrim, Bootleg Betty, Fata, Roy Santiago en Shaemless.
Op zondag, woensdag en donderdag zijn er later op de avond in de ruïne lezingen in samenwerking met de Radboud Universiteit, oftewel het Soeterbeeck Programma (geniet nog even van die schitterende naam, want de Radboud-marketingafdeling wil deze vanaf september omdopen in het weinig aanlokkelijke ‘Radboud Reflects’. Tja.) Muzikaal ingeleid door het duo SCuared geven drie lezingen een verdiepende blik van toonaangevende filosofen op de thema’s seks, drugs en rock ‘n roll. Yeah baby!
En dan nog even dit…
In samenwerking met NXP, CCI en het Valkhof Festival werden vorig jaar de muntjes in het park voor het eerst vervangen door een betaalkaart, en ook dit jaar kun je op het Valkhof Festival cashless betalen. Je kunt het pasje van vorig jaar overigens niet meer gebruiken, maar het geld dat daar eventueel nog op staat kun je wel laten overzetten naar een nieuw pasje, dat dit jaar 1,50 euro kost en dat je kunt gebruiken tot en met 2017. Overigens doen er dit jaar ook een aantal andere grote Vierdaagse-podia mee met het betaalsysteem.
In samenwerking met Hugo Events wordt er een publieksonderzoek gedaan naar gehoorbescherming. En dat voor het eerst tijdens een live-evenement. Ik zie het al voor me: ‘Mag ik u een vraag stellen?’, ‘WAT ZEG JE?’. Als dank krijg je een gratis setje oordoppen trouwens, maar je kunt ook Thunderplugs kopen bij de automaten op het terrein. Ook de gebruikelijke drogisterijketens verkopen sinds kort oordoppen met muziekfilters voor €10, trouwens.
Ook is dit jaar weer extra aandacht besteed aan de aankleding van het festival. Naast (wederom) een vernieuwde en kekke website kun je bij de ingang en op het terrein verschillende objecten vinden die fungeren als ‘herkenningspunten en als lichtbakens in het donker’. Het project genaamd ‘Hofbakens’ is van Fabrikaat, en de stapelbare elementen zijn gebaseerd op het festivallogo. Kun je lekker mee bouwen. Wil je minder actief doen, dan kun je (tegen betaling) lekker in de Chairs of Fu van de Rotterdamse kunstenaar Gijs van Gemerden neerploffen. De omgebouwde oude vliegtuigstoelen zijn bekleed met moerasrattenbont. Klinkt vies? Het kan gekker.
Nieuw dit jaar is ook de mogelijkheid om sla te kweken. Van je eigen plas. Eh.. wat? U leest het goed. De urine van de bezoekers van de Vierdaagsefeesten zal dit jaar worden verzameld, en daar wordt dan weer fosfaat uit gehaald dat gebruikt kan worden als meststof. De verwachting is dat er iets van 50.000 liter urine zal worden verzameld. “Dat zijn een kwart miljoen plasjes”, aldus Teddy Vrijmoet, directeur van de Vierdaagsefeesten. Dat is omgerekend 200 ml per plasje. Doe je best en sla je slag (pun intended). Vorig jaar waren er overigens 1.442.000 bezoekers, dus als je snel rekent gaat er nog steeds een massale hoeveelheid urine ongebruikt het riool in. Zonde. Roskilde deed het dit jaar nog beter overigens, daar worden velden met gerst geïrrigeerd met de plas die is opgevangen. En daar wordt dan weer bier van gemaakt. Da’s pas echte recycling.
Wat is er verder nog te doen in de stad?
Mocht je echt niet genoeg hebben aan die – pak ‘m beet – 113 optredens op het Valkhof Festival dan is er is meer te doen buiten het park. Zo heb je Stevenskerk Live, de jaarlijks terugkerende concertenreeks voor de mensen die graag de rust in de kerk willen combineren met goede muziek. En misschien gelijk willen biechten wat ze die avond er voor hebben uitgespookt. De Stevenskerk is een bijzondere en unieke locatie om een aantal topartiesten te zien. Hiervoor moet je overigens wel kaartjes hebben, en die kun je kopen via de site van Doornroosje, voor zover ze nog niet al maanden terug zijn uitverkocht. Op zaterdag vind je daar Frank Boeijen, op maandag Douwe Bob, op dinsdag Will and the People en op woensdag Typhoon. Allemaal al uitverkocht helaas. Voor The Slow Show op dinsdag, Danny Vera op donderdag en Ozark Henry op vrijdag zijn nog wel kaarten (check www.doornroosje.nl). Met uitzondering van Frank Boeijen op zaterdag van 17:00 tot 18:00 zijn de concerten ‘s avonds van 20:30 tot 21:30.
In het Kronenburgerpark vindt voor de derde keer Otis Park plaats, het jazzfestival van Cafe Otis, dat dit keer niet alleen maar jamsessies en jazz biedt, maar net als het Valkhof Festival ook een aantal feestconcepten elders uit de stad leent. Zo heeft het swing- en rockabillyfeest Shindig, dat pas net een half jaar in de Brebl bestaat, er een eigen avond.
Verder kun je in Doornroosje terecht voor zeven dancefeesten onder de noemer Doornroosje en de Zeven Feesten. Dansen tot diep in de nacht of tot aan het begin van de ochtend. ‘Van pompende techno en zompige house tot dampende dubstep en snoeiharde rave, maar ook 80’s en 90’s’, aldus de organisatie.
En als je het dan nog niet weet kun je altijd nog elders in de stad o.a. naar Gers Pardoel, Frank Boeijen, Sue The Night, Kraantje Pappie, De Staat, Kenny B, Navarone, Memphis Maniacs, 2 Brothers on the 4th Floor, Enge Buren, T-Spoon, Party Animals, Kees van Hondt, Xander de Buisonje, Lee Towers en… Gordon. Wat jij wilt. Check dan even het programma op de site van de Vierdaagsefeesten.
Overigens kun je ook even oversteken bij de Voerweg onderaan het park richting de Waalbrug, waar de hele zomer Cultureel Terras De Kaaij te vinden is. Ook daar is muziek, naast hippe foodstandjes en veel andere activiteiten. Ik vrees voor een enorme drukte daar overigens, want De Kaaij is sowieso al erg populair bij de Nijmeegse bevolking. Een kleine smet dit jaar is wel dat burgemeester Hubert Bruls het strandje deels met hekken heeft laten afzetten, uit angst voor ongevallen, alsof hetzelfde risico voor de Waalstrandjes in de Ooijpolder niet ook geldt. Zwemmen in de Waal is door de stroming levensgevaarlijk, laat het gezegd zijn.
Op het Kelfkensbos stond vorig jaar het multiculturele festival WHAA!. Dit jaar is het omgedoopt tot het ‘Museumplein’ – een nogal rare naam – en vinden we er nauwelijks livemuziek meer. Wel de soul en hiphop van het podium van hotel In-Credible, wiens dj-programma erheen verhuisd is.
Maar goed. Ik raad dus van harte het Valkhof Festival aan, hieronder meer details per dag. Volg het festival verder via Twitter (gebruik #valkhof15), Facebook of ouderwets via de website, waar je ook je eigen programma kunt samenstellen en een blokkenschema kunt bekijken en/of uitprinten. Veel plezier!
Zaterdag
Terwijl DJ Tin Wish Tin, oftewel Mister Groovy Swing, zijn platenkoffer opentrekt in de Tuin is de eer aan de Amerikaanse tieners van Cherry Glazerr om het festival te openen op het kleinere Boog-podium boven in het park. Ze maken frisse droompop, maar soms met een flinke bite. Op de Voerweg zijn het Mark Wanders & Camiel uit Nijmegen, die op hetzelfde tijdstip de Voerweg op gang draaien voor het avondje ‘House Classix‘. Pure, resident DJ van Planet Rose, zal daar het avondje afdraaien. House, techno, of alles met funky grooves, als het maar dansbaar is. Op het hoofdpodium Arc is er na Cherry Glazerr de toegankelijke stoner-/punkrock van de Paceshifters uit eigen land, waarna Tijuana Panthers op het Boog-podium vast voor een vrolijke set met psychpop en surfgitaren zorgt, ze komen niet voor niets uit Californië. Veel psychedelische muziek in diverse vormen en maten op deze editie van het Valkhof Festival, en dat kan mij zeer bekoren. Misschien is de belangstelling voor dit soort muziek überhaupt groeiende. Zo staat Forever Pavot niet alleen op het Valkhof vanavond, maar de band komt in het najaar terug als onderdeel van de Oscillations Psych Tour (Utrecht, Tilburg, Amsterdam). De band rondom Franse multi-instrumentalist Emile Sorin maakt opgewekte en funky jaren zestig psychpop en filmmuziek, beïnvloed door Ennio Morricone en oude erotische films. Lekker zwoel. Aanradertje dus. De tropische noot vanavond is voor Chalo Correia, geboren in Angola in 1968 maar begin jaren negentig verhuisd naar Portugal. Met zijn vijfkoppige band maakt hij een eigentijdse versie van de Angolese muziek waarin hij de explosieve, organische klanken van de Semba en Rebita verwerkt. Het gerelateerde duo Celeste/Mariposa komt ook uit Portugal en draait in de Tuin vanaf een uurtje of elf tot twee in de nacht een selectie uit hun rijke collectie obscure Afrikaanse plaatjes. Op het hoofdpodium sluiten The Growlers af, die vorig jaar b.v. nog op Lowlands stonden. De kleurrijke Californische band speelt vrij relaxte garage-/surf-/psychpop en -rock, een aanrader in het genre. Geen hard beukende feestband als afsluiter dus, maar een aangename laidback trip. Peace!
In de Sint-Nicolaaskapel op de zaterdagavond Extrapool Klankkleur, om je fantasie te prikkelen met hallucinerende combinaties van kleurprojecties en soundscapes, aldus de beschrijving. De Amerikaan Peter Edwards a.k.a. Casper Electronics heeft zijn persoonlijke interesses in circuit bending, hacking en open source design. En elektronische muziek uiteraard, waarbij hij de grens opzoekt tussen noise en melodie, tussen chaos en structuur. Het Britse duo Tomaga heeft o.a. een verleden in de psychedelische band The Oscillation, maar maakt hier gebruik van meer onconventionele methodes met analoge synths, effecten en contactmicrofoons, resulterend in vibrerende ritmes en klanken. De Amerikaanse kunstenaar en componist Doron Sadja neemt je vervolgens met zijn ‘Color Field Immersion’-trip mee op reis met behulp van zintuiglijke prikkelingen, gebruik makend van soundscapes, licht, ruimte en perceptie.
Persoonlijke aanraders: Forever Pavot, The Growlers
(Over de andere dagen volgen later artikelen op deze blog. Wordt vervolgd!)

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven