OSI – Office of Strategic Influence

Zo, dat was even slikken zeg. In dik zeven minuten maakt Kevin Moore duidelijk waarom Dream Theater zonder hem, in mijn oren althans, een stuk minder is dan Dream Theater met hem. Het was overigens dubbel slikken want ik was na de eerste twee tracks van OSI (Office of Strategic Influence) bang dat Office of Strategic Influence een echte progmetal-plaat zou zijn en daar zit ik niet op te wachten. Kans was natuurlijk redelijk groot dat dit wel zou gebeuren met mensen als Mike Portnoy en Jim Matheos (Fates Warning) aan het roer. Naar ik begrepen heb leek het in eerste instantie ook uit te draaien op een progmetalplaat. Gelukkig heeft Kevin Moore er een stokje voor gestoken en zitten er meer van zijn vingers in de OSI-pap dan van de andere heren. Want wie zit er nu te wachten op een CD waarop de heren instrumentalisten hun kunsten vertonen in een freakshow. Ik niet in ieder geval en ben dus ook maar blij dat Moore zich heeft laten gelden. Steven Wilson van Porcupine Tree was pas geinteresseerd om mee te doen op “shutDOWN” nadat hij de demo van Portnoy en Matheos flink mocht aanharken en de teksten mocht schrijven om er één van de hoogtepunten van deze plaat van te maken. Dik tien minuten, maar geen seconde vervelend. Door de bank genomen laat OSI zich nog het beste beschrijven als een heavy uitvoering van Chroma Key, dus net als op Dead Air For Radios en You Go Now veel samples, loops en ambient elementen, maar wel meer en zwaarder gitaarwerk. Luister maar eens naar het instrumentale “Horseshoes and B-52’s” (wie riep daar Pink Floyd?) of het dynamische “Head” met oosterse invloeden of om mijn part “Hello, Helicopter!” met fantastisch (niet hard overigens) drumwerk van Portnoy. Ik durf er wel bijna geld op te gaan zetten dat er dit jaar geen betere symfo-plaat uit komt. Laat je overigens niet afschrikken door het woordje ‘symfo’. Ook voor liefhebbers van andere genres heeft deze plaat genoeg te bieden, want er komt waarschijnlijk juist geen betere symfo-plaat uit juist omdat OSI zo divers is.

File: OSI – Office of Strategic Influence
File Under: Voer Voor Jaarlijsten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top