Stephen Jones – Almost Cured Of Sadness

Thuisfröbelaars zijn er nogal wat in de popmuziek. In Nederland is Spinvis natuurlijk hét voorbeeld van dit moment. Op zijn zoldertje in Nieuwegein knutselde hij een plaat in elkaar die volgens sommige het beste is dat er ooit in Nederland gemaakt is en anderen gruwelen ervan. In Engeland hebben ze ook zo’n gezellige thuisknutselaar in de persoon van Stephen Jones. Misschien herinner je je hem nog van zijn werk met Babybird. In Engeland hadden zij een min of meer toevallige hit met “You’re Gorgeous” van de CD Ugly Beautiful, maar in Nederland is er op een optreden in de Melkweg na niet zo heel veel gebeurd. Het leek wel of Jones alleen maar in de studio verbleef in die tijd. In vijf jaar tijd kakte hij maar liefst acht platen uit. Niet zo raar dat je het daarna wat rustiger aan doet. Jones is nu dus onder zijn eigen naam verder gegaan en op Almost Cured Of Sadness gaat hij lekker verder met prutsen. En wat voor een album. Het is 19 songs geknutsel op de vierkante centimeter. Weird is een understatement voor platen als deze. De plaat zit echt tot de rand toe gevuld met geluidjes loopjes en ‘echte’ instrumenten die van een luisteraar nogal wat vergen. Funk, hiphop, dance, beats je krijgt het allemaal voor je kiezen. Af en toen heeft het wel wat weg van Beck‘s niet akoestische platen (“Sitting In My Graveyard”) en Grandaddy met beats (“My Girlfriend Killed Jesus”). Jones zijn kopstem die in ruim de helft van de nummers de overheerst, ligt niet altijd even gemakkelijk in het gehoor en daarom is het wel fijn dat je af en toe ook nog eens zijn gewone stem hoort. Voor dit album geldt hetzelfde wat geldt voor Spinvis zijn debuutplaat. Óf je vindt het fantastisch en ziet het als één grote luistertrip of je wordt er stapelgek van en gruwelt na drie minuten van het geheel je voorgeschoteld krijgt. Dus of zwart of wit en nergens grijs, en dat is best prettig, want van die platen voor de grijze massa zijn er al meer dan genoeg.

File: Stephen Jones – Almost Cured Of Sadness
File Under: Knutselpop die óf afstoot óf aantrekt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top