Tanya Donelly – Whiskey Tango Ghosts

Vroeger kon je me midden in de nacht wakker maken voor de Pixies. Ook voor hun tijdgenoten, The Throwing Muses wilde ik mijn nachtrust wel opofferen. De Pixies gingen uiteindelijk uitelkaar en ook The Throwing Muses gingen ieder huns weegs. Zo gaan die dingen nu eenmaal. Sommigen gaan dan solo verder, zo heb je Frank Black (intussen wel weer met band The Catholics), maar ook de bijna-zusjes Kristin Hersh en Tanya Donelly, de beide stemmen van the Muses, probeerden het in hun eentje. Tanya had ook (na een tijdje in The Breeders en later met Belly rond te hangen) wel zin voor zichzelf te beginnen. Zodoende is er intussen haar derde solo-plaat Whiskey Tango Ghosts. De sprookjesachtige stem van Donelly wordt subtiel aangevuld door voornamelijk akoestische instrumenten, bespeeld door o.a. Dean Fisher, die een deel van het liedjes schrijven deed, en Rich Gilbert, die ook weer vast lid van The Catholics is. Alles haakt weer inelkaar! Of begeven mensen zich slechts in beperkte kringen? Hoe dan ook, het album straalt een ingetogenheid uit, waarbij de liedjes veel luchtiger zijn dan bijvoorbeeld het werk van Kristin Hersh, dat mij persoonlijk vaak wat te huilerig aandoet. Dromerig en wat loom is het hier en daar met een lichte neiging richting country. Steeds is er weer dat evenwichtige; overbodige franje is niet te vinden. Hoogtepunten zijn “Divine Sweet Divide”, “Whiskey Tango” en “Story High”. Pak een zomers drankje, zoek het balkon, strand of tuin op en neem het er even van en droom weg bij de vraag van Tanya wat een vlinder allemaal teweeg brengt in “Butterfly Effect”. Alleen die secret track had er van mij niet bij gehoeven.

File: Tanya Donelly – Whiskey Tango Ghosts
File Under: Muziek voor in de hangmat
File Audio: [Whiskey Tango]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven