Brazen Abbot – A decade of Brazen Abbot

Helaas was ik te jong en te berooid om nog concerten van Rainbow te bezoeken. Het dichtst in de buurt kwam nog het Deep Purple-concert in de Slaves en Masters-tour, waar ex-Rainbowzanger Joe Lynn Turner Deep Purple-lid was naast Ritchie Blackmore. Ik kan het nu gelukkig alsnog gaan inhalen bij Brazen Abbot. Dat is een project van Nikolo Kotzev, een in Finland woonachtige Bulgaar die het project Brazen Abbot al tien jaar draaiend houdt. Als zangers heeft deze gitarist onder andere Glenn Hughes, Göran Edman en Joe Lynn Turner gebruikt voor zijn project. Met die laatste is hij op tournee geweest en is in Sofia deze live-cd opgenomen. Ik schaam me diep dat ik Kotzev alleen nog van naam kende, want niets komt dichter bij de bezetting van Rainbow met Joe Lynn Turner dan dit Brazen Abbot. Kotzev is geen Blackmore, dat is best te horen in de solo’s, maar hij benadert Blackmore genoeg om ermee weg te komen. Ook in de eigen composities is het spel tussen keyboards en gitaar te horen dat zo kenmerkend was voor Blackmore in Rainbow en Deep Purple. Zozeer zelfs dat de twee Rainbow-covers die gespeeld worden prima in de setlist opgaan. Het naspelen van een andere band vind ik nooit zo’n prestatie, maar dat ligt hier anders. Dit is eerder een eerbetoon aan Blackmore en Rainbow en daarmee is dit de live-cd die het latere Rainbow nooit heeft uitgebracht. De dvd is een redelijke registratie waar helaas de interviews door de live-opnamen heen gesneden zijn, dus volstrekt ongeschikt als muziek-dvd. De live-cd alleen maakt gelukkig alles goed. Jammie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top