Frank Black Francis – Frank Black Francis

Nadat het stof weer wat is neergedaald na alle opwinding over de recente reünie-toer van de Pixies is er nu een dubbelaar verschenen met veel oud werk, en opnieuw uitgevoerde songs. Die zijn dan niet opnieuw door de Pixies zelf gespeeld, maar door het dictatortje van die band, Black Francis, later ook bekend als Frank Black. Op de eerste cd (Black Francis Demo) krijgen we opnamen van net voor de studiosessies van de eerste echte albums (Come on Pilgrim, Surfer Rosa). Akoestisch en klagelijk uitgevoerd en vrij relaxt ingespeeld zo te horen. Wordt weer eens mooi duidelijk dat dat dikke kereltje al die tijd de touwtjes in handen heeft gehad, en blijkbaar ook meteen de rechten op die songs heeft vast laten leggen. Moeilijk voorstelbaar dat die liedjes al weer bijna 20 jaar mee gaan… Als je destijds de muziek in je kop hebt gekerfd, ga je vanzelf mee-neurieën. Op de 2e disc van het stel is de hulp ingeroepen van The Two Pale Boys (bekend van combi met Pere Ubu’s Dave Thomas). Black deed zijn vocale ding, ging er weer snel vandoor (touren…) en de Pale Boys hebben vervolgens als ware diamantslijpers bijgeschaafd, geslepen en gemixt met trompetjes en keyboardjes. Het resultaat van dit dankbare werk: een soort ambient pixies album, heel afwijkend eigenlijk, met een zweverig Calexico-achtig effect. Maar dan zonder harde drums. Niet alles goud wat er blinkt, maar wel veel lol aan te beleven.

File: Frank Black Francis – Frank Black Francis
File Under: Francis is B(l)ack

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top