Low – The Great Destroyer

Soms neem ik mezelf voor het allemaal anders te doen, de komende tijd. Ruim ik mijn harde schijf op, deel de boel netjes in en ga vervolgens verder met de keukenkastjes. Alle pakken rijst die over tijd zijn netjes in de prullenbak en de jam met schimmel heb ik ook niet meer echt nodig geloof ik. Na de keukenkastjes volgt nog de klerenkast en als ik in een goede bui ben maak ik zelfs de wc schoon. Uiteindelijk is alles netjes. De jongens en het meisje van Low besloten ook opruiming te houden. Ze veegden alle liedjes die ze nog niet uitgebracht hadden op een grote hoop en brandden het zaakje op cd. Vervolgens werd het allemaal in een box gepropt en konden u en ik het kleinood kopen. A Lifetime of Temporary Relief zorgde voor een opgeruimd gemoed, een opgeruimde kast en één van de mooiste titels voor een plaat ooit. Toen ze klaar waren was alles blinkend schoon. De pest van schoonmaken is dat alles zo verdomde netjes is als je klaar bent. En dat je je spullen niet meer terug kan vinden, dat ook. En vergeeft u mij, ik heb dat gevoel ook als ik naar “The Great Destroyer” luister, de nieuwe start van Low. Weg met de mooie verstilde muziek, weg met de kleine subtiliteiten. Ervoor terug krijgen we een plaat die opent met een muur van drums, gitaar en Moog. “Tonight you will be mine, tonight the monkey dies.” Crisis, en dat is nog maar het begin. In wat daarna komt klinkt Low soms als Crazy Horse. Of als Neil Young. Of als Low, zoals we de band hebben leren kennen op hun eerdere knutselwerkjes. Verstild. Triest. Weemoedig. En wat ze ook doen, hoeveel feedback en hoeveel Moog ze ook in hun liedjes stoppen, The Great Destroyer is een plaat zoals alleen de band uit Duluth hem kan laten klinken. Maar wel als een band die opruiming gehouden heeft en verder gegaan is. Natuurlijk hadden ze nog een plaat als Things We Lost in the Fire kunnen maken maar zaten we daar op te wachten? Ik denk het niet. Low heeft opruiming gehouden. En doet het nu anders. En dat zijn beslissingen die er toe doen.


mij=Subpop / Konkurrent

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top