John 5 – Vertigo

Al een tijdje uit, maar bijzonder genoeg om nog te bespreken is Vertigo van John 5. Dit heerschap, vaak met een Joker-achtige smile afgebeeld, is de voormalige gitarist van Marilyn Manson. Nou was dat een bandje dat bij mij meer opviel door de wat aanstellerige act dan door de muziek, die mij voorkwam als flauwe, wat gemoderniseerde glamrock. Bij beluistering van deze cd ging ik op zoek naar meer informatie over de man. En wat blijkt? John Lowery, zoals hij echt heet, heeft gewerkt met John Wetton (Asia), Robin Zander (Cheap Trick), Wilson Phillips, Rick Springfield, David Lee Roth, k.d. lang en Salt’N’Pepa(!). Maar goed, “gewerkt met” is relatief, dacht ik nog even. Maar nee, ‘s mans kunsten zijn te horen op het zwaar ondergewaardeerde industrial-metal-project Two, met verder Rob Halford (Judas Priest) en Nine Inch Nails-frontman Trent Reznor. Kijk, daar kende ik dus wel het een en ander van en dat was niet misselijk. Om kort te gaan: dat is deze cd ook niet. John 5 heeft een stijl die redelijk dicht tegen die van Steve Vai aanligt: technisch hoogstand, met veel merkwaardige én spannende sprongen en zijpaden in de melodieën. John 5 is er niettemin in geslaagd zich te onderscheiden van alle andere technische, Vai-achtige gitaristen – en van Vai zelf – door in de meeste nummers een bluegrass- of country-achtige basis te gebruiken! Dat geeft het een heel bijzonder effect, hoewel het beslist een stevig rockalbum blijft. Het is meer dan een gimmick, hij speelt ermee en laat het de basis zijn voor puur rockgitaarwerk van de hoogste klasse. Zó eigenwijs kom je ze zelden tegen. Meer! Meer! Méééér!


mij=Shrapnel Records

2 reacties

  1. p. lowery

    JOHN 5 IS VEEL EN VEEL BETER DAN MARILYN MANSON. IK ZEG NIET DAT HIJ SLECHT IS MAAR JOHN 5 IS GEWOON EEN TOPPER!! JE HOORT ER VEEL TE WEINIG OVER IN NEDERLAND!! NU HIJ IN DE BAND LOSER ZIT HOOP IK DAT ZE AAN HET EIND VAN 2005 BEKEND WORDEN OP MTV…DAT IS WAT ZE GAAT LUKKEN ZEGGEN ZE!! IK STA VOLLEDIG ACHTER ZE!! WAT DENKEN JULLIE?

  2. Prikkie

    Nou, om te beginnen gebruik ik gewoon kleine letters, als je het goed vindt. En of íe op MTV zal komen of niet is niet iets waar ik ook maar één seconde van wakker zal liggen. Of John 5 beter is dan Marilyn Manson mag ieder voor zich bedenken. En ik sta pas achter een band als ze leuke cd’s weten uit te brengen, eerder niet…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven