John Frusciante – Curtains

Mensen vragen mij wel eens of het me veel moeite kost om steeds maar weer een stukje te schrijven voor File Under. Een slordige vijf per week en dat dan zo’n week of vijfenveertig per jaar. Ik haal dan altijd mijn schouders op en zeg ze dat dat eigenlijk allemaal best meevalt. Het principe is zo simpel: je hebt een cdtje met liedjes. Die draai je en dat inspireert vrijwel altijd als vanzelf tot een stukje. Die inspiratie kan in de kleinste dingen zitten. Een gesprek in de auto, iets in het nieuws, een anekdote uit het verleden of een reactie van één van de kinderen op de muziek. Desnoods verzin je wat. Als moet ik zeggen dat ik u niet graag in het ootje neem. En als er echt niets anders is dan kan het altijd nog de good old way. Al moet ik toegeven dat juist dat de stukjes zijn die mij de meeste moeite kosten. Je start iets en je maakt iets af, desnoods in etappes. Het klinkt simpel, maar zo gaat het. Wat dat betreft snap ik niet dat sommige bands jaren over een album doen. Ik zou er gek van worden. Doe mij dan maar John Frusciante. Die zegt gewoon: ik maak zes albums dit komende half jaar en doet dat ook gewoon. Met Curtains kwam er een einde aan deze wat mij betreft imposante reeks. Een intieme plaat. Sobere akoestische liedjes, waarin hier en daar Mars Volta-gitarist Omar Rodiquez-Lopez ook weer opduikt, met als middelpunt Frusciantes breekbare stem en intrigerende gitaarwerk. Ik vraag u: die volgende Red Hot Chili Peppers plaat, daar zit toch niemand op te wachten?


mij=Record Collector / Warner

13 reacties

 1. bobbabear

  Frusciante is een van de weinige mainstream pop/rockgitaristen die daadwerkelijk geloofwaardig zijn. Hij blijft zich bewegen op de grens van toegankelijk (peppers) en experimenteel (solo). Allebei zijn kanten zijn zeer interessant te noemen. Driekwart van zijn soloalbums zijn uiterst geschikt voor je Ipod en je zal er vaker naar luisteren dan je denkt. pas op hoor! Frusciante grijpt je aandacht!

 2. lonneke

  ik vind die man echt geweldig, hij is verslaafd geweest aan drugs, en is er weer uitgekomen, wat hij allemaal meegemaakt heeft grijpt me echt aan.. Bijv zijn tanden, die zijn gemaakt van bot, omdat ze verrot waren door het heroïne snuiven. En dan zijn armen, die zijn helemaal verminkt doordat hhij niet wist wat hij met die spuit moest doen. echt vreselijk allemaal, gelukkig is hij nu clean, en zijn muziek wordt steeds beter…
  JOHN IK HOUW VAN JOUW

 3. Sara

  Ja, John is echt een superkerel! Ik wist niet dat zijn tanden van bot waren, maar dat zal wel na al die heroïne… Ik heb ook ergens op het internet gelezen dat hij eens bijna dood was? Ik weet niet waarover het ging. Het was zoiets dat hij bijna overleden was tijdens een uit de hand gelopen trip… Weet iemand hier meer over?

 4. Apple

  john is een paar keer bijna dood geweest omdat hij VEEl TE VEEl gebruikte.. na bloodsugarsexmagik is hij als gek drugs gaan gebruiken. hij zegt dat hij er echt voor koos om een junkie te worden, omdat hij altijd depressief was, en altijd blij als hij aan de heroïne was. dit is zo ver gekomen dat hij 4 jaar lang praktisch niet uit zijn huis is gekomen.. zijn leefomstandigheden waren zo erg dat er een kortfilmpje van is gemaakt, te zien op youtube: john frusciante + stuff. echt schokkend. ook het filmpje john frusciante + vpro is echt verschrikkelijk, hij is zo high als het maar kan een lied aan het spelen en je ziet gewoon dat zijn tanden aan het wegrotten zijn.. ik ben zo blij dat hij er weer is bovenopgekomen, want het is verschrikkelijk om hem zo te zien. zijn “junkie” albums vind ik op een vreemde manier ook wel heel mooi, maar zijn muziek is beter geworden nu dat hij clean is..
  love you john!

 5. Floor

  Helemaal mee eens!! Ik vind John echt fantastisch… En ik heb echt bewondering voor hoe hij er weer helemaal bovenop is gekomen… Helaas loopt het niet bij iedereen zo.
  Z’n muziek is inderdaad ook erg goed (ik moet zeggen dat ik ook liever naar z’n nieuwe albums luister dan z’n “junkie”-albums). The Past Recedes, Song To Sing When I’m Lonely, Omission en Regret zijn ook echte aanraders… Prachtige man, die John. Ik heb echt respect voor ‘m! Vind het mooi om te zien dat er meer mensen bewondering voor ‘m hebben en van z’n muziek genieten!

 6. Vet om te horen dat er veel mensen zijn die dezelfde mening hebben als ik! Ik ben een erg grote fan van deze fantastische gitarist, en zijn stem verveeld werkelijk nooit!
  Hij is op dit moment bezig met een nieuw album, dus nou maar hopen dat ie hier komt! Ik ben dan in ieder geval degene die vooraan staat 🙂

 7. Stolzzie

  Antwoord op de laatste vraag: Ja, ik zit nu alweer op de volgende Peppersplaat te wachten! Stadium Arcadium was een geweldige plaat, maar hij ging vrij snel vervelen. Er zijn wel goede gitaarrifs en verfrissende melodien te vinden op het album, maar de energie die de band vroeger had is er al lang niet meer. Een nieuw album mag er van mij dan wel komen, ik hoop alleen dat ze er dan voor zorgen dat de plaat weer energieker wordt en dus minder snel verveelt!

 8. melvin

  john is een coole gozer, ok zijn gebit is door het snuiven helemaal weggerot,omdat hij zo graag drugs wilde gebruiken.ik heb wel al zijn solo albums.en john zijn stem is echt ssssuper hoog.echt fantastisch om naar zo’n man luisteren. echte aanraders om naar te luisteren is = water,maybe,the past recedes, oh ja en het album shadows collide with people is ook een echte aanrader. ik bewonder mensen die de zelfde mening hebben als mij. en de hem ook net zo bewonderen . john frusciante is een gitarist dat nooit vergeten zou worden.

 9. Niek

  John frusciante is een geweldige zanger/gitarist
  maar wat je niet moet vergeten is dat josh klinghoffer met de meeste albums meehelpt en ik vind dat hij ook wat respect verdient.maar ik hoop net als iedereen dat hij met een nieuw album komt(ik hoop met weer wat frisse nummers want na 2 Automatic writings zijn we wel weer toe aan wat basics)
  John we love you!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven