Sufjan Stevens – Illinois

sufjanstevens-illinoise.jpgHij was een succesvolle aannemer en geliefd in de buurt waar hij woonde. Maar niets is wat het lijkt, er was wat mis met John Wayne Gacy Jr. Hij was namelijk een van de grootste seriemoordenaars die ooit de straten van Chicago onveilig maakte. Verkleed als clown verkrachtte en vermoordde hij iets minder dan dertig jongemannen en begroef ze in de kruipruimte van zijn huis. Op Illinois – Come on Feel the Illinoise! vertelt Sufjan Stevens ons over hem. Over de vader, over de moeder en de buren. Je kijkt mee met Sufjan als hij de politieagent volgt die de kruipruimte betreedt waar achtentwintig jongemannen weg liggen te rotten. En hoe gruwelijk dit verhaal ook is, je kunt Sufjan helemaal volgen als hij tot de conclusie komt dat hij, Sufjan Stevens, een beetje op hem, John Wayne Gacy Jr., lijkt. ‘And in my best behavior, I am really just like him. Look beneath the floorboards for the secrets I have hid.’ De lieflijke oppervlakkigheid van het liedje is slechts schijn: kippevel, afgrijzen en sympathie volgen elkaar snel op. ‘Oh my God’, kreunt Sufjan. We lijken immers allemaal een beetje op John Wayne Gacy Jr.
Hij gaat verder, John Wayne’s verhaal is pas het vierde nummer van de cd. Er volgen er nog achttien. Zoals het folkloristische verhaal in “Concerning The UFO Sighting Near Highland, IL” of de intense en persoonlijke nummers zoals “The Predatory Wasp Of The Palisades Is Out to Get Us!” en “Casimir Pulaski Day”. Sufjan Stevens geeft ons folk-pop liedjes over het leven in de staat Illinois. Tweeëntwintig wonderschone liedjes waarover je een boek zou kunnen schrijven: Sufjan leverde zijn meesterwerk af en ik vrees dat het niet mooier kan worden dan dit. Na zijn eerste cd, Greetings from Michigan – The Great Lake State, grapte Sufjan dat hij over alle staten van de Verenigde Staten een cd zou maken. Ik durf al bijna niet te hopen op meer.


mij=Asthmatic Kitty / Konkurrent

11 reacties

  1. Sander Voorbij

    Dit is veruit de beste CD sinds jaren die ik heb mogen beluisteren. Wonderlijke nieuwe muziek. Philip Glass lijkt van invloed te zijn op de muzikale golven. Verder lijkt het nergens naar. Koop dit of je mist iets…

  2. Raymond

    Iemand waar ik nog nooit van gehoord had,deze meneer heeft een prachtige muzikale wereld geopend.Een fragiel stemgeluid begeleid met minimalistische invloeden van Reich en Glass,doordringende teksten,een meesterwerk!!!!
    Voor mensen die van anders houden is deze cd een echte aanrader.
    En ik ben dol op zijn vreemde naam….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven