Funker Vogt – Navigator

funkervogt-navigator.jpgHet gothicwereldje lijkt soms veel op voetbal. Voor elke band die je goed vindt hoor je wel weer een andere fout te vinden. Grootste discussiepunt is het al dan niet gebruiken van gitaren. Toen ik aan Vitalic vertelde dat ik Nine Inch Nails goed vond, raadde hij me aan om Nitzer Ebb eens te beluisteren, een van de eerste EBM-bands uit de jaren tachtig. Trek de tijdlijn door en je komt uit bij de duistere elektronische gothliedjes van nu, zonder gitaren, maar met een knallende beat. Soms noemen ze het ook wel ‘Future Pop’, met bands als VNV Nation, Covenant of Wumpscut. Zulke muziek vind ik wel fijn. Met Funker Vogt, een andere grote naam in het genre, heb ik meer moeite. De band herhaalt zichzelf al jaren en hun muziek liet toch al weinig aan de verbeelding over. Ongetwijfeld zal de strakke single “Fallen Hero” (een vervolg op het eerdere “Tragic Hero”…) het in de kelders goed doen, maar toch, bijna al hun nummers zijn hetzelfde. Oneerbiedig gezegd is Funker Vogt gewoon 2 Unlimited, maar dan met een zooitje boze kerels. Het begint met een spannende filtersynth, dan begint er iemand of een koor slecht Engels te zingen en dan komt er een veel te harde 4/4 bonkbeat overheen gestampt. Zo’n typische bass uit 1994, die de rest van het nummer ook niet meer verdwijnt. Althans, dat vermoed ik, want mijn promo-exemplaar van Navigator bevat van elk nummer slechts een ingekorte versie met een fade-out. Voor zover ik het dus kan beoordelen, klinkt dit album voorspelbaar, saai, weinig geloofwaardig (zelfs de Duitstalige ballad “Fur Dich” niet) en nu al enorm gedateerd. Misschien moeten ze maar eens in de leer bij Feindflug?


mij=SPV

Een reactie

  1. Navigatour

    De F11 Review was best leuk, maar deze is rond uit beledigend, Funkervogt maakt wel redelijk verschillende nummers, oke het klinkt mischien wel een klein beetje naar elkaar, maar toch zijn echt onwijs goed het is maar net waar je smaak ligt!
    Navigatour

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven