Saga – The Chapters Live

saga-the_chapters_live.jpgSommige schrijvers schrijven boeken waar de vaart er vanaf de eerste regel in zit, om aan het einde van het boek de plot ineens in twintig bladzijden af te raffelen. Anderen schrijven boeken die een aanloopje nodig hebben om uiteindelijk in een zorgvuldig voorbereide climax te eindigen. Saga heeft voor The Chapters Live de laatste benadering gekozen. Of dat zo de bedoeling was, is nog maar de vraag, want het betekent dat de eerste helft van deze live-dubbelcd niet echt lekker op gang komt. De chapters uit de titel zijn zestien nummers die Saga in de loop der jaren op verschillende albums uitbracht, die verbonden zijn door één thema: de langzame vernietiging van de aarde. Het thema is fraai verpakt in een soort science-fictionverhaal. Je zou haast denken dat de opnames per cd hebben plaatsgevonden, want de opnamen van de eerste cd zijn rommeliger en vooral slechter gemixt dan die van de tweede. Doordat er op de eerste cd – de cd met de klassiekers uit de begintijd – veel te weinig lage tonen in de bas en gitaar zitten worden die instrumenten wat weggedrukt door de drums en de kamerbrede synths. Pas op de tweede cd is dat beter in balans en komt de dynamiek aanzienlijk beter uit de verf. Over de nummers valt verder weinig nieuws te vertellen, alle nummers zijn immers al eerder verschenen. Het is wel voor het eerst dat ze in deze volgorde te horen zijn en die heeft een mooie afwisseling tussen korte, puntige rocksongs en langzamere nummers. Er lijkt prettig weinig gerommeld te zijn met de opnamen, zodat hier en daar de foutjes gewoon te horen zijn. Zo hoort het wat mij betreft. Niettemin geldt dat je voor écht spetterende Saga-liveopnamen beter Detours nog eens uit de kast kunt trekken.


mij=SPV / Rough Trade

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven