Woody Guthrie – This Machine Kills Fascists (DVD)

woody_guthrie-this_machine_kills_fascists.jpgWaar kun je beter beginnen met de muzikale opvoeding van je kinderen dan bij de leemtes die je zelf nog hebt in je muzikale bagage. Nergens toch? Dus nadat we samen Junior naar school gebracht hadden schoven de Jongedame en ik de salontafel aan de kant, kieperden de bak met Duplo-blokken om op de vrijgekomen plek en duwden gezamenlijk de dvd This Machine Kills Fascists over het leven van Woody Guthrie in de dvd-speler. De Jongedame heeft in eerste instantie alleen maar interesse voor de Duplo, maar zodra er gemusiceerd wordt trekt de TV toch gelijk haar aandacht. Ikzelf verdeel mijn aandacht tussen Duplo en TV. Het is namelijk wel een boeiend verhaal dat verteld wordt. Bill Bragg, een van Guthries grootste fans praat de boel aan elkaar. Guthrie’s zus Mary-Jo, zoon Arlo en dochter Nora en generatiegenoot Pete Seeger vertellen over hun herinneringen aan Guthrie. Het is gelukkig niet een documentaire geworden die zijn best doet om Guthrie alleen maar af te schilderen als een folkicoon en maker van duizenden(?) liedjes en een persoon zonder slechte kanten. Kritische noten zijn er namelijk ook wel te plaatsen bij Guthrie. Bijvoorbeeld dat hij menige zwangere vrouw hulpeloos achterliet en waarschijnlijk zelfs meer dan tien kinderen had. Naast het verhaal van Guthrie is This Machine… ook het verhaal van het Amerika van de eerste helft van de 20e eeuw en dat maakt deze documentaire extra boeiend. Het verhaal over de stofstorm van 1935 en de trek die hierna richting het beloofde land Californië en de koude kermis waarvan de gelukzoekers thuiskwamen. Het slot deel waarin verhaald wordt over de lijdensweg van Guthrie, die net als zijn moeder het slachtoffer van de ziekte van Huntington wordt, is hartverscheurend. De Jongedame is dan al op schoot bij mij in slaap gevallen. Ruim tweeëneenhalf uur muziekgeschiedenis is toch nog wel wat teveel van het goede voor haar…


mij=Snapper / Bertus

2 reacties

 1. Ludo

  Hey,
  Knap verhaal!
  Vraagje: heeft deze dvd ondertitels?
  Ik kan hem enkel op bestelling krijgen maar men kan dus niet beloven dat ie Nederlands ondertitield is…Mijn Engels is nu ook weer ni zo goed dat ik deze docu geheel zou kunnen begrijpen, wat dus jammer zou zijn.
  Alvast bedankt voor uw antwoordje,
  Ludo uit Antwerpen

 2. Ludo

  Hey,
  Knap verhaal!
  Vraagje: heeft deze dvd ondertitels?
  Ik kan hem enkel op bestelling krijgen maar men kan dus niet beloven dat ie Nederlands ondertitield is…Mijn Engels is nu ook weer ni zo goed dat ik deze docu geheel zou kunnen begrijpen, wat dus jammer zou zijn.
  Alvast bedankt voor uw antwoordje,
  Ludo uit Antwerpen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven