Rufus Wainwright – Release The Stars

Rufus Wainwright - Release The StarsLachend poseert hij in het boekje van zijn nieuwe cd Release The Stars in een custom made Lederhose met de initialen RW erop. Hij vindt het niet erg om campy gevonden te worden, die Rufus. Bij de cd zit ook een klein briefje dat de release van de dvd van Rufus zijn concerten waarin hij Judy Garland vertolkt aankondigt. Onder de naam Rufus Wainwright staat ‘World’s Greatest Entertainer’. Hij is zeker niet bescheiden, die Rufus Wainwright, zou je in eerste instantie zeggen. Het kaartje is echter slechts een verwijzing naar de oorspronkelijke poster voor de Judy Garland- Carnegie Hall concerten uit 1961, waarop precies hetzelfde stond. Toch is het wel degelijk iets om naar uit te kijken, het enige concert dat Rufus Wainwright in Groningen geeft op 5 juli. Want Release The Stars is een plaat die zich alleen maar leent om in superlatieven beschreven te worden en om live nóg mooier te blijken. Rufus’ vorige vier cd’s lijken allemaal onderdeel te zijn geweest van zijn queeste naar balans in het Rufus Wainwright-geluid. Dat heeft hij met Release The Stars nu gevonden. Alleen al voor het openingsduo “Do I Disappoint You” en “Going To A Town” zou je ’em vijf sterren willen geven, zo mooi. Zonder gêne en met open vizier gaat Rufus het gevecht aan met hen die spugen op bombast en barok. Hij wint dit gevecht met gemak en steekt zijn tong uit naar mainstream. Alsof hij wil zeggen: ‘Zo kan het ook hoor!’, strooit hij met mooie melodietjes en zet zonder blikken of blozen een peloton strijkers. Zelfs als een nummer er totaal niet om vraagt pakt het toch prachtig uit. Toch kan hij ook als een blad aan de boom omslaan tot een eenzamer crooner die soepel jonast met zijn stembanden en de ingetogen maar rijke begeleiding eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Net zo gemakkelijk switcht hij van politiek beladen teksten waarin hij zijn gal spuw over Amerika, naar dubbelzinnige teksten over zin (vermeende) onenightstand met Killers zanger Brandon Flowers. Rufus Wainwright: ‘World’s Greatest Entertainer’. Het zou zo maar kunnen. Prachtvol.


mij=Universal

7 reacties

 1. D.

  Hij is super goed !
  Vind ik dan, en mijn moeder is helemáal weg van ‘m.
  We zijn naar twee concerten van hem geweest een in Duselldorf en een in Berlijn en mijn moeder is ook nog een Groningen naar hem gaan kijken !
  Ge-wel-dig !
  x.

 2. Stonehead

  Het is zover: het magistrale “Going to a town” is ein-de-lijk gebruikt onder een filmaftiteling. De toepasselijke eer valt te beurt aan de ook al zo bijzondere film “Tom à la ferme” van Xavier Dolan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven