Motorpsycho – Haircuts

Motorpsycho - HaircutsHet wachten heeft erg lang geduurd. Deze dubbel-DVD, Motorpsycho‘s eerste, is namelijk een jaar of vier geleden voor het eerst aangekondigd, maar door allerlei raadselachtig gedoe heeft het uiteindelijk tot dit jaar moeten duren voor hij uit kon komen. Op het onofficiele MP-forum werd al gekscherend geopperd dat ze deze DVD misschien beter Chinese Democracy hadden kunnen noemen. Hoe het ook zij, het is het wachten allemaal meer dan waard geweest. Een dikke 5 uur en 40 minuten is het genieten van een zeer compleet carrière-overzicht met alle 21 videoclips, twee documentaires, de helft van het Paradiso-optreden uit 2002 en een handvol extraatjes. De titel is in elk geval treffend gekozen, gezien de vele verschillende kapsels variërend van vies lang haar naar kort gekapte coiffures en weer terug. De videoclips zijn over het algemeen zelfgemaakt dan wel gemaakt door kunstacademie-vrienden, wat resulteert in wisselende kwaliteit van het gebodene, maar af en toe zitten er zeer fraaie werkstukjes tussen zoals de Tool-achtige animatie-video van “Manmower”, de prachtig overbelichte studio-flitsen van “Mad Sun” (een van hun allerbeste songs die onbegrijpelijk genoeg alleen als b-kantje te vinden is op de Nerve Tattoo EP) en de psychedelische sfeerclip van “The Other Fool”, die duidelijk met iets meer budget is opgenomen. Even verderop vinden we twee documentaires, de This Is Motorpsycho-docu uit 1994, en de Noorse Helden docu van de VPRO uit 2000 uit de periode direct na de popplaat Let Them Eat Cake. Met name de VPRO docu levert een prachtig beeld op van die periode, en alle drie de heren vertellen over hun drijfveren en geschiedenis. Hoogtepunt van de DVD is echter het Paradiso-concert van eind 2002. Deze staat al jaren online via Fabchannel, maar de heren Motorpsycho hadden het geheel ook zelf op 24 sporen digitaal opgenomen en hebben het geheel in werkelijk superieure beeld- en geluidskwaliteit afgemixt. Bovendien zijn ze eerlijk om in het begeleidend schrijven te vermelden dat een aantal zanglijnen gerepareerd zijn, hetgeen wel zo eerlijk is en een stuk prettiger voor de oren. Helaas hebben ze niet het gehele concert op de DVD gezet, maar met deze acht geweldige nummers hoor je mij absoluut niet klagen, hoewel ik het spijtig vind dat ze de briljante versie van “Watersound” die ze die avond ook speelden er niet op hebben gezet. Daarnaast vinden we nog een handvol andere live-clips terug en wat geinig oeroud materiaal uit hun begintijd. Voor de fans verplichte kost, maar ook voor andere nieuwsgierigen is dit een zeer smaakvolle DVD, goed voor menig uur dik genieten.


mij=Stickman / Konkurrent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven