Anathema – Hindsight

Anathema - HindsightIk wacht al dik vier jaar geduldig (not!) op een opvolger van het vrij briljante A Natural Disaster. Deze laatste ‘echte’ cd van Anathema stamt namelijk al uit oktober 2003. Belachelijk dat deze Engelsen zo’n lange tijd nergens aan de bak kwamen. Want als ik het goed begrepen heb was dat het probleem, niemand wilde hun platen uitbrengen. Ik vind dat eerlijk gezegd om te janken. Maar er gloort gelukkig licht aan de horizon. Nog niet zo lang geleden heeft de band onderdak gevonden bij Kscope, het label waarop ook Pineapple Thief en No-Man hun platen uitbrengen. Da’s qua muzikale omgeving in ieder geval een hele goede plek voor deze gewezen zware jongens. De eerste release die Anathema doet voor Kscope is niet het al veelvuldig aangekondigde en door Steven Wilson te mixen album met nieuw materiaal dat naar de naam Horizons zou moeten gaan luisteren, maar Hindsight. Dat zou ik met een beetje kwade wil een doekje voor het bloeden kunnen noemen, want het betreft hier op één nummer na alleen maar opnieuw gearrangeerde nummers van oudere albums. Nou, als dit een doekje is, dan begin ik alvast met snijden in de hoop op meer, want deze herschikkingen durf ik met een gerust hart vrij geniaal te noemen. Neem alleen al de intense akoestische versie van “Are You There?”, die mij nog dieper raakt dan de oorspronkelijke versie van A Natural Disaster. Of het titelnummer van die plaat, dat ook hier gezongen wordt door Anna Livingstone met Danny Cavanagh slechts als achtergrondzang. Het toevoegen van cello en het herarrangeren ervan geeft dit nummer nog meer kracht. En dat geldt eigenlijk voor alle nummers op Hindsight. Het enige kwaad dat je over deze geweldige plaat zou kunnen spreken is dat met elk drie nummers de nadruk wel heel sterk ligt op de laatste twee studio-cd’s A Fine Day To Exit en A Natural Disaster, maar een kniesoor die daar op let.


mij=Kscope / Bertus

3 Comments

  1. Morpheus

    Geweldige cd, die een nog zweverige en breekbaardere Anathema laat horen dan ooit tevoren. Ben alleen wel benieuwd naar die 3 nummers van “A fine day to exit”, omdat ik er maar 2 tel. Verder mooie review en bedankt voor de concertagenda…. Op naar Utrecht en Den Bosch.
    Morph.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top