Katra – Beast Within

Katra-Beast_Within.jpgBegin 2007 kwam Katra (Solopuro) in het nieuws, omdat haar nummer “Tietäjä” teveel zou lijken op het nummer “Jillian (I’d Give My Heart)” van Within Temptation. Het nummer, dat inmiddels de Finse finale had gehaald om als nationale inzending voor het Eurovisie Songfestival te dienen, werd uiteindelijk vrijgesproken van plagiaat. Nu, anderhalf jaar later, komt ze met haar tweede album, Beast Within. De muziek van Katra is volgens eigen zeggen te omschrijven als een beetje klassieke zang, gemixt met rock, metal en folkmuziek. En dan komt al snel het breedgebruikte label gothic metal om de hoek kijken. Als je dan ook nog eens uit Finland komt is de link met Nightwish al snel gemaakt, al maken zij veel hardere, meer bombastischere muziek. Muzikaal moet je Katra dan ook meer richting bands als Elis en Leave’s Eyes zoeken. Het bijna vijftig minuten durende album komt als geheel vrij rustig over, waarbij veel aandacht is gegaan naar de prima uitgevoerde zang. Opener “Grail Of Sahara” komt mij iets te geforceerd klassiek over, bij de andere nummers komt haar stem beter uit. De twaalf nummers zijn stuk voor stuk geen echte uitspatters, maar als geheel is dit zeker een prima album te noemen, waarbij ik aangenaam verrast werd door de afsluiter, “Kuunpoika”, een in het Fins uitgevoerde cover van Hijo de la Luna van de Spaanse groep Mecano.


mij=Napalm / Rough Trade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top