Spiritualized – Songs in A & E

spiritualized_songs-in-a-and-e.jpgIk was in de veronderstelling dat de titel Songs in A&E verwees naar de toonsoort waarin deze cd voornamelijk gespeeld is, maar inmiddels ben ik erachter dat A&E verwijst naar ‘Accident & Emergency’, een afdeling in een Engels ziekenhuis waar zanger Jason Pierce van Spiritualized vocht voor zijn leven tegen een longontsteking. Nu was Pierce al nooit moeders vrolijkste, maar zijn ziekte heeft hem bepaald niet de relativiteit der dingen doen inzien. Ook de zesde Spiritualized-plaat is weer een behoorlijk deprimerende. Maar wel deprimerend mooi. Na een kort intro op de Mellotron schmiert Pierce zich met behulp van blazers en achtergrondvocalen door “Sweet Talk” (“…like angels”), om al even treurig te vervolgen met “Death Take Your Fiddle” (waarvan sommigen beweren dat je beademingsapparatuur op de achtergrond hoort, en verdomd!). Even lucht krijg je vervolgens dankzij de rock ‘n’ roll in “I Got A Fire”, om vervolgens met een alweer vurig liefdesliedje (“Soul On Fire”) om de oren geslagen te worden. Kortom, voor elk wat wils op deze cd, met als rode draad het verdriet en de emotie. Eigenlijk precies zoals we dat al bijna 20 jaar gewend zijn van Spiritualized. U bent dus gewaarschuwd.


mij=Universal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top