Miko – Parade

Miko - ParadeIn eerste instantie was deze cd helemaal onderop een stapel beland. Ten onrechte dacht ik namelijk dat het ging om het nieuwe album van aansteller Mika, en daar zat ik helemaal niet op te wachten. Maar Miko is hele andere kost. Miko is het project van de jonge Japanse zangeres Rie Mitsutake en Parade is haar debuut. Door haar eerste demo werd ze ontdekt door Ryuichi Sakamoto en nu is er dus haar eerste echte album bij het PLOP-label. Volgens dit label gaf Rie zelf de volgende verklaring voor de titel: ‘There’s a fun parade going on over there..’. Nou weet ik niet zo goed wat een fun parade volgens Japanse begrippen inhoudt, maar op Parade is bijzonder weinig echte fun te vinden. Het is wel duidelijk wat Sakamoto in Miko zag, want Parade staat vol met sfeervolle elektronische nummers die vooral doen denken aan filmmuziek. Sommige nummers op het album hadden bijvoorbeeld zo op de soundtrack van Twin Peaks kunnen staan. De zang van Rie Mitsutake klinkt als een soort Elizabeth Fraser die wat melodielijnen van My Bloody Valentine van Japanse teksten heeft voorzien, gelukkig wel afwisselend genoeg om de hele plaat te blijven boeien. Eigenlijk heb ik maar een woord voor dit debuut: すばらしい!


mij=Plop / Konkurrent

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top