Emmanuel Jal – WARchild

Emmanuel Jal - WARchildTussen alle commerciële ‘pop thugs’ door komt er af en toe wel eens een hiphopplaat uit van iemand die wel écht diep in de shit heeft gezeten. Emmanuel Jal is een voormalig Soedanees kindsoldaat, die rapt over het toen en nu. Zijn nieuwste album heet WARchild en bevat dertien nummers. Met “WARchild”, de titeltrack, vertelt Emmanuel kort en bondig zijn geschiedenis. Aan de toon waarop hij rapt hoor en voel je de emotie van zijn traumatische kindertijd. De feel good-vibe die over het Afrikaanse instrumentale gedeelte heenhangt maakt de muziek hoopgevend, zelfs bijna vrolijk. We horen hoe het was voor Emmanuel om zijn familie grotendeels kwijt te raken in de oorlog, hoe hij sliep met een AK47 en hoe hij nu probeert zijn land te helpen. Geloof speelt uiteraard een belangrijke rol in het leven van de rapper, waar hij regelmatig op terugkomt in zijn nummers, zoals in “Shadow Of Death”. Emmanuel windt zich op over de manier waarop de wereld omgaat met de situatie in Afrika, over de vrouwen die verkracht worden (“Vagina ft. Jah Miracle”) en over rijke mensen die op een misselijke manier geld verdienen aan de armen. Gelukkig is het niet alleen depressie wat de teksten uitstralen. “Skirt Too Short” gaat over een meisje dat zich niet te schaars moet kleden. En omdat een hiphopalbum geen hiphopalbum zou zijn als er geen dis op zat, krijgt in “50 Cent” 50 Cent ervan langs, omdat hij op een verkeerde manier het voorbeeld geeft aan de hedendaagse jeugd. WARchild is een prachtige plaat. De Afrikaanse ritmes spatten er vanaf, en dat maakt het in combinatie met de oprechte teksten een luisterplaat ten top.


mij=Ada / Rough Trade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top