Fred Eaglesmith – Tinderbox

Fred Eaglesmith - TinderboxTwee weken terug was Fred Eaglesmith al drie dagen in Nederland en de komende week hangt hij hier weer vier dagen rond. Da’s een mooi excuus om de lezers hier alsnog even te wijzen op zijn eerder dit jaar verschenen album Tinderbox, want die plaat blijkt bij nader inzien in de rootshoek stiekem mooi een van de fraaiste releases te zijn uit 2008. En dat hadden we hier nog niet verkondigd. Ik verbaasde me er sowieso over dat voorgaande releases van Eaglesmith hier nooit besproken zijn. Deze Canadees heeft behalve een sinds 1980 gestaag uitdijend oeuvre ook een bijzondere band met Nederland. Zijn grootvader was namelijk een rasechte Fries, die zijn geluk opzocht in Canada. Qua muziek zijn er overigens geen Nederlandse roots terug te horen op Tinderbox. Wel zitten er nog meer dan voorheen dikke verwijzingen naar Tom Waits, 16 Horsepower en Johnny Dowd in. Ik dacht in eerste instantie zelfs dat “The Light Brigade” een omkat was van Waits’ “In The Neighborhood“. Niet alleen de geest van Waits waart rond op Tinderbox, ook ademt het geheel meer gospel uit. Deze twee in combinatie met de rauwe, ogenschijnlijk simpele, maar doeltreffende productie werken uitstekend in de achttien tellende tracks die Tinderbox telt. Het zijn achttien korte verhalen van een boeiende muzikant die na achtentwintig jaar nog lang niet uitverteld is.


mij=Sonic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top