Joensuu 1685 – Joensuu 1685

Joensuu 1685 - Joensuu 1685Joensuu 1685 is een nieuw trio uit Helsinki en Joensuu 1685 is hun debuut. De band bestaat uit twee broertjes Joensuu en een vriend die ook als achternaam Joensuu heeft. Gelukkig komen ze niet uit het Finse stadje Joensuu, want anders was het allemaal wel heel erg Joensuu geworden. Waar de ‘1685’ voor staat is mij trouwens een raadsel. Iemand een idee? Zoals gezegd, de band heeft net hun debuutalbum uitgebracht nadat eerder dit jaar al de single “Sick City” was verschenen, een soort Jesus & Mary Chain-kloon met een lekkere batterij distortion, luie tamboerijn-drums en verveelde shoegaze-zang. Een hele prima kloon, dat moet wel gezegd worden, zeker als je bedenkt dat de bandleden van Joensuu 1685 nog in hun Finse luiers rondliepen toen het debuut van J&mc uitkwam. Dat ze hun klassiekers kennen blijkt ook uit het intro van “Kill/Shot/Love” dat als twee druppels water op Joy Division’s Interzone lijkt. De plaat begint sterk met het prachtig gezongen “(You Shine) Brighter Than Light” maar bij het tweede nummer vliegen de Joensuu’s een beetje uit de bocht. Een psychedelische trip van ruim acht minuten is misschien aardig als afsluiter van een plaat of spetterend live-optreden, maar niet als de luisteraar er net een beetje in begint te komen. Ronduit vreselijk is het nummer “Electric Ocean Sailor” waarin over een muur van feedback een semi-religieuze tekst wordt opgelepeld. Pretentie ten top en niet om aan te horen. Gelukkig eindigt de plaat met twee mooie nummers, die het voorgaande weer deels goedmaken.


mij=Bone Voyage / Konkurrent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top