Sepultura – A-lex

Sepultura - A-lexHet blijft een bizar gegeven dat er nog steeds een band bestaat die naar de naam Sepultura luistert terwijl er geen enkele Cavalera-broer meer in zit. Van de oorspronkelijke band die in Brazilië begon is nu alleen nog maar bassist Paulo Jr. over. Ik had er een hard hoofd in of Sepultura zonder Igor Cavalera in de gelederen – Jean Dollabella is de nieuwe drummer van dienst – er nog een keer in zou slagen een nieuw leven aan te boren. Maar verdomd, net als zijn sterke voorganger Dante XXI is A-lex een krachtig album, sterker nog, deze plaat is wat mij betreft de beste Max-loze die Sepultura tot nu toe afgeleverd heeft. A-Lex is net als Dante XXI een conceptalbum en heeft als basis de film A Clockwork Orange van Stanley Kubrick (of het boek van Anthony Burgess zo je wilt) en dat hebben ze verrassend goed verwerkt. Het tribalelement in de muziek is Sepultura ondertussen bijna helemaal kwijtgeraakt (in “Filthy Rot” zit nog wat verwerkt). Maar wat je hier voor terug krijgt aan krachtige (en vaak snelle) moderne metal geschoeid op leesten uit de oude school vergoedt veel, zo niet alles. Ik raak nu zelfs overtuigd van Derrick Green als zanger. Vrij straf is bijvoorbeeld zijn rol in “Sadistic Values”, dat rustig begint en waarin Green zelfs echt zingt, maar in de loop van de bijna zeven minuten die het duurt uitrolt richting steeds maar driester wordende metal. Enige vraagteken dat ik heb is bij het instrumentale “Ludwig Van”, omdat ik het niet zo geslaagd vind. Al vind ik het wel weer dapper dat Sepultura zo probeert de interesse die hoofdpersoon Alex heeft voor Beethoven (naast geweld en verkrachten…) ook mee te nemen in hun concept. Stiekem denk ik dat de Cavelera broertjes best een beetje jaloers zullen zijn op deze cd…


mij=Steamhammer / SPV / CNR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top