The Sedan Vault – Vanguard

The Sedan Vault - VanguardAls je The Sedan Vault draait, dan denk je eigenlijk direct aan The Mars Volta. Dat komt door drie dingen, namelijk de stem van Rutger Meeuwis, de gitaarrifs en het feit dat Vanguard een conceptplaat à la Mars Volta is. In dit geval gaan de nummers over een stelletje ordinaire brandstichters met een ideaal, ook wel een terroristische organisatie genoemd. The Sedan Vault sticht zelf diverse brandjes in hun nummers en dat varieert van kleine bijna romantische brandjes tot angstaanjagende backdrafts die je wenkbrauwen doen verschroeien. Helaas blussen ze het vuur af en toe met experimentele passages die mij iets te eenvoudig en te gemaakt aandoen, net als sommige gesproken stukken die te geregisseerd aandoen. Maar het blijft natuurlijk wel een conceptplaat en dat maakt het vaak niet al te toegankelijk. Dat is bij Vanguard ook wel het geval bij de langere, vaak van tempo wisselende nummers en mij ontgaat soms dan ook het doel van die geforceerde experimentele uitstapjes. Maar nummers als “Autochthonic” en de single “Unidentified Flying Subjects” zijn daar dan wel weer een aardige uitzonderingen op: korte, redelijk rechtlijnige nummers. Maar goed, uiteindelijk moet je de plaat als een geheel zien en dan heeft The Sedan Vault het vuur goed onder controle.


mij=PIAS

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top