The Qemists – Join the Q

qemists-join_the_q.pngNou, zal ik eens een voorspelling doen? Op de komende Lowlands zal de drum’n’bass helemaal terug zijn. Als in: nog meer dan vorig jaar. Met dank aan het megasucces van Pendulum in 2008 gaat ongetwijfeld eerst de Prodigy dit jaar zijn grote rentree maken. Hun nieuwe singles “Invaders must die” en “Omen” klinken al verdacht veel als Pendulum, en in het voetspoor daarvan mogen het Groningse Noisia (check ook hun Fabriclive van vorig jaar!) en de Qemists uit het Britse Brighton hopelijk ook op een nog groter publiek rekenen. Deze eerste Qemists-langspeler hakt er namelijk minstens zo lekker lomp in als de laatste Pendulum-plaat (luister maar naar “Stompbox”, “Drop Audio” en “The Perfect High”). De gitaren en bassen van de Qemists zijn zelfs nog dikker – daar blaas je niet alleen je subwoofer lekker mee door, je krijgt er de Bravo ook echt wel plat mee. Het zal er dan wel om gaan of het publiek er een beetje in komt. De drie Qemists wagen zich op deze plaat namelijk nog nergens aan de lulligheid waarmee je een Prodigy-achtige hit fabriekt, ook al komen ze met vrouwelijke vocals her en der behoorlijk ver (“On the Run”, “S.W.A.G”). Daarentegen bevat Join The Q wel weer fijne jungle (“Dem Na Like Me”) en wat subtielere intermezzo’s. Het geheel is niet bepaald vernieuwend, maar wel weer verdomde fijn en effectief.


mij=Ninja Tune / PIAS

3 Comments

  1. ach, ik dacht: schrijf ook weer eens een recensie voor cut-up 😉
    we hebben gewoon een andere insteek, that’s all. zo verschillend zijn onze conclusies toch niet. behalve dan dat ik dat Pendulum waarloze opgewarmde zooi vind, en The Qemists heerlijk vind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top