Vibrasphere – Lungs Of Life

Vibrasphere - Lungs Of LifeZe durven nogal, die jongens van Vibrasphere, dacht ik toen ik de tracklist van de nieuwste cd van het tranceduo uit Zweden zag. Slechts zes nieuwe tracks bevat de plaat: enkele remixen van oudere nummers vullen de overgebleven ruimte. Vibrasphere beweegt zich op het snijvlak van trance, psytrance en progressive trance: de uitkomst is vaak intelligent, diep, tamelijk donker en niet commercieel. De heren Rickard Berglöf en Robert Elster staan hiermee op het tranceveld precies tegenover Tiësto en Armin van Buuren, en dat hoor je direct aan het eerste nummer “Decade”, waarin de droeve strijkers prachtig resoneren maar nog amper houvast bieden. “Breathing Place” is met afstand het beste nummer van de cd: op een loom tempo ontspint zich een geweldige melodie waarvan ik geen genoeg krijg. Deze rustige, Chicane-achtige muziek kunnen de heren kennelijk dus ook aan. Met “Dewdrops” (in samenwerking met Ticon) en “Analog Marinade” wordt het tempo omhoog geschroefd en komt de herkenbare, wat abstractere Vibrasphere sound aan het licht. De twee nummers zijn gelaagd en melodisch, wat niet gezegd kan worden van het teleurstellende “Waveguide”. De remixen verschillen nogal in kwaliteit: zo weet Solead het prachtige, oudere “102 Miles From Here” te verpesten door de melodie haast helemaal weg te gummen. De remix van “Ensueño”, gemixt door Vibrasphere zelf, is heel wat beter. Toch kan niet gezegd worden dat Lungs Of Life net zo goed is als de eerdere albums van Vibrasphere: daarvoor ontbreken domweg voldoende toptracks en geniale remixen. Wie weet hoe het was afgelopen als de heren hadden besloten heel wat meer nummers aan de plaat toe te voegen.


mij=Tribal Vision

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top