Obscura – Cosmogenesis

obscura-cosmogenesis.jpgIk weet niet of u als File Under-bezoeker ook wel eens wat metalsites bekijkt, maar als u dat wel doet weet u allang dat Obscura met Cosmogenesis een meesterwerk heeft afgeleverd. Zo kunt u bij Metalfan lezen dat ‘Obscura niet vervalt in hoogstaand geneuzel, maar dat de cd tot de nok toe gevuld is met daverende nummers.’ Ook de collega’s van Zware Metalen conluderen dat ‘de ware kracht van deze plaat in de songopbouw en de composities ligt. Tuurlijk is het bij momenten zeer technisch en progressief, maar het gebodene valt niet in het straatje van muzikale zelfbevrediging noch wil men de luisteraar enkel overdonderen met agressiviteit.’ De medestrijders van Lords Of Metal zitten op dezelfde golflengte want ‘de meeste lof verdient men voor de pure kracht van de composities. Door niet constant te willen scoren met techniek en door minder complexe, rustige passages in te bouwen wint het materiaal aan dynamiek en daardoor aan herkenbaarheid en impact.’ Of als je wat in de breedte opschuift, kun je bij Kindamuzik lezen dat ‘Cosmogenesis een dijk van een album is, dat uitblinkt in creativiteit zonder te vervallen in nodeloos ingewikkelde muzikantenmuziek.’ Bij Blastbeat vatten ze het nog even samen voor u: ‘retestrakke technische (progressieve) deathmetal bestaande uit muzikantengepiel afgewisseld door blastbeats.’ Rest mij niets anders dan de referenties (Death, Theory in Practice, Pestilence, Atheïst, Cynic, Necrophagist) en een voorzichtige conclusie dat na de het tijdperk van de simpele metalcore, de technische deathmetal zijn wederopstanding in 2009 meemaakt.


mij=Relapse / Rough Trade

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven