Pearl Jam – Ten (Deluxe edition)

Pearl Jam - Ten (Deluxe edition)In het begin van hun carrière was ik een absolute verzamelaar van Pearl Jam. Bootlegs, singles, speciale uitgaves van albums, alles wilde ik hebben. Zo kan het dus dat ik al twee versies van Ten, hun nooit overtroffen debuut, in de platenkast heb staan. Na het origineel volgde in 1992 al snel een Duitse versie met drie extra tracks in een geel kartonnen hoesje en die moest ik natuurlijk hebben. En die bleek gewoon bij de lokale platenboer te staan, jottem. En dan ben ik nu zeventien jaar later toe aan versie drie. Want Eddie Vedder en consorten hebben besloten, gezien het feit dat het debuut over twee jaar twintig jaar geleden uitkwam, om alvast een re-issue uit te geven. Maar dan wel een speciale. Naast de originele versie krijg je nu ook een opnieuw gemixte versie. Pearl Jam ging namelijk met de originele opnames die toentertijd geproduceerd waren door Rick Parashar naar hun huidige producer Brendan O’Brien en gaven hem carte blanche voor een nieuwe mix. En dat heeft voor een verrassend resultaat gezorgd. Want ondanks deze wat cleane mix, blijft de intensiteit van het origineel behouden. O’Brien heeft met name het rauwe randje van het origineel gepoetst, maar geeft daar zoveel voor terug. Ik hoor nu gitaarpartijen op bijvoorbeeld “Porch” waarvan ik het bestaan nooit heb geweten. Vedder’s stem klinkt warmer dan ooit en daardoor komen “Black” en “Jeremy” nog beter over. Deze deluxe edition bevat overigens nog een aantal interessante bonustracks die de originele versie van Ten nooit hebben gehaald. “State of love and trust” en “Breath (and a scream)” kenden we al van de Singles-soundtrack, maar ook deze zijn opnieuw onder handen genomen door O’Brien. De overige bonustracks sluiten naadloos aan en hadden ook op het originele album kunnen staan. De huidige single “Brother” bewijst overigens dat dit album ook nu uitgebracht had kunnen worden wat het tot een echt klassiek en tijdloos album maakt. Voor de verzamelaar heeft Pearl Jam deze re-issue in vier formaten uitgebracht. Daartussen zit bij een aantal formaten als extraatje het nooit officieel uitgebrachte maar legendarische MTV Unplugged optreden uit 1992 (waarin Vedder het woord ‘fuck’ zo vaak moest inslikken) op DVD in 5.1 surround mix. En dat was voor mij naast een officiële uitgave van het Pinkpop-optreden in 1992 een zeer gewild item. Wellicht dat Pinkpop dan bij de re-issue van Vs. zit?


mij=Legacy / J records / Sony

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven