Akron Family – Set 'Em Wild, Set 'Em Free

Akron Family - Set 'Em Wild, Set 'Em FreeDe nieuwe cd van Akron/Family heet Set ‘Em Wild, Set ‘Em Free, maar had analoog aan Genesis ook …And Then There Were Three kunnen zijn. Vorig jaar verliet Ryan Vanderhoof namelijk de band om zijn leven voort te zetten in een Boeddhistische gemeenschap. Het is de drie overgebleven heren duidelijk niet in de koude kleren gaan zitten. Ik wil het niet per se de rode draad noemen van de plaat, maar het vertrek heeft zeker wel zijn sporen nagelaten in de nummers. Zo bestaat het afsluitende nummer “Last Year” bijvoorbeeld slechts uit de repeterende zinnen ‘Last year was a hard year / For such a long time / This year’s gonna be ours’. Dat komt echt niet zo maar uit de lucht vallen. Akron/Family leek me de keren dat ik ze live aan het werk zag ook een erg hechte, intense band. Aan intensiteit heeft de band op deze nieuwe cd absoluut niets ingeboet. Met zijn drieën redden Dana Janssen, Seth Olinsky en Miles Seaton zich ook prima. Het is bij vlagen me zelfs bijna te intens wat ze laten horen. Vooral de kakofonische uitspatting “MBF” klinkt als muziek van een verafgelegen planeet in plaats van als een liedje gespeeld door drie bebaarde jongemannen uit voorheen New York en nu Williamsport, Pennsylvania. Maar ook als de drie harmonieus samenzingen in een lieflijk liedje dan is het altijd bijna bezeten wat ze laten horen. Luistertrips als “River” (met halverwege een rustpunt dat klinkt als een lucky snapshot van een meanderende rivier bij nacht met een rustiek omringende bos vol actieve nachtdieren) en “Many Ghosts” (met magnifieke orkestratie) zijn pijnlijk mooi. Zo schuilt er in elk nummer van Set ‘Em Wild, Set ‘Em Free wel een verrassend, ontroerend of verwonderend moment. De diversiteit maakt Akron/Family misschien nog wel moeilijk te categoriseren dan voorheen. Het door jnnk ooit op hun eerste plaat geplakte label Wonderschone Hermetiek dekt wat dat betreft nog steeds het beste de lading.


mij=Crammed / Coast to Coast

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top