Crystal Antlers / Obits

Cystal Antlers - TentaclesCrystal Castles, Crystal Stilts, Crystal Antlers, ik heb geen idee waar het vandaan komt al die Crystal-bandjes, maar het zijn alle drie bijzondere bandjes. Mijn favoriet is overigens Crystal Antlers die vorig jaar debuteerden met een EP die doodsimpel EP getiteld was. Doodsimpel is hun muziek overigens niet. Het was een grote chaotische bende die ze hierop liet horen. En gezien de lovende woorden her en der over die debuut-EP was er geen reden om hier op een eerste volledige cd verandering in te brengen. Toch hebben ze dat deels gedaan – je bent eigenwijs of niet – en misschien is dat ook wel zo verstandig. Een cd lang het niveau van hun EP volhouden, dat was toch niet gelukt. Tentacles is een smeltkroes van emo, punk, soul en progrock gebakken in een jus van noise. Dus bereid je voor Tentacles maar voor op een achtbaan die niet veel gelijken kent, maar waar ook van tijd tot tijd wat gas terug genomen wordt voor bijna sixtiesachtige psychedelica die niet plankgas gespeeld wordt. Al zorgt de stem van Johnny Bell er wel voor dat je nooit volkomen op je gemak gaat voelen.
Obits - I Blame YouDe stem van Rick Froberg is misschien iets minder angstaanjagend dan die van Bell, maar al bij wijlen Hot Snakes en Drive Like Jehu liet hij horen uit het goede hout gesneden te zijn. En die reputatie bevestigt hij op het zojuist op Sub Pop verschenen debuut van Obits. Hierop neemt Froberg overigens wel een behoorlijke dot gas terug ten opzichte van het maniakale Hot Snakes. Het maakt I Blame You tot zo’n plaat die bij mij vast zou kunnen roesten in de cd-speler van de auto. Heerlijke vuige gitaarrock gespeeld in een opzwepend tempo. Af en toe is het zelfs bijna boogie-achtig wat de band laat horen. Toch is het kennen van Hot Snakes absoluut een minpunt bij het beluisteren van dit nieuwe project van Froberg. Ik denk dat iemand die zonder voorkennis aan deze plaat begint er veel enthousiaster over zal zijn, dan wanneer je Hot Snakes in de kast hebt staan. Toch geniet ik van liedjes als het venijnige “Pine On”, “Fake Kinkade” en “Talking To The Dog”, maar kan ik het gevoel dat er meer in gezeten had voor Froberg cs maar niet van me afschudden.


mij=Touch and Go / Konkurrent & Sub Pop / Konkurrent

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top