Dio – Rock 'n Roll

Dio - Rock 'n RollOok in de hiphop bestaat er zoiets als de Gooise Matras, alleen ligt die matras niet in het Gooi maar wat meer richting de hoofdstad, zo niet erin. Een ander verschil is dat niet de liefde zelf, maar de liefde voor muziek op dat matras wordt geconsumeerd. Wij, als in het wijde niet vuistdiep in de hiphop ondergedompelde publiek, zagen Dio voor het eerst als dat jochie samen met The Opposites en Willie Wartaal in “Dom, Lomp & Famous”, pure branie op een sample van de psychedelische surfsound van The Castaways’ “Liar Liar”. Hier tekent zich al het grootste verschil af tussen de producties van eigen bodem, waar de rappers zichzelf gelukkig vooral niet al te serieus nemen, en het gepats van overzee, waar inhoud meer betrekking heeft op volume, van opgeblazen tieten en van de auto’s die voor de deur staan. Ook Dio raakt overigens wel wat serieuzere thema’s aan, zoals de vader die benen nam in “Papa”, en hoe (mede daardoor) hij nogal een lastpak was als (nog kleinere) Dio in “Probleem”. Maar het blijft meestal luchtig, wat volledig (maar tot mijn grote tevredenheid) ontspoort in de onweerstaanbaar pakkende klanken van “Tijdmachine”, en het speelse “Baby”. Als het meer richting traditionele hiphop gaat neig ik een beetje richting afhaken, omdat ik niet zoveel heb met traditionele hiphop, maar ook omdat er anderen zijn die het beter en geloofwaardiger kunnen. Niettemin behoudt Dio altijd die losse stijl, die soms doet vermoeden dat hij al langer in het vak zit dan zijn bijna twintig jaar mogelijk maakt. Het is een grote orgie van bekende gezichten, De Jeugd Van Tegenwoordig doen hun duit in het zakje (iets met eitjes, tietjes en sprietjes op een ruimteschip met Wubbo Ockels), en ook The Opposites zijn present. Maar dat zelfs Voicst te beluisteren is op dit album (“Het Is Je Boy”) bewijst pas echt dat Dio’s daden groter zijn dan zijn postuur.


mij=Top Notch / Universal

5 reacties

  1. Volgens mij kun je in het merkrecht zulke algemene namen niet claimen, tenzij je echt in dezelfde branche opereert. Een supermarktketen Albert noemen wordt dus problematisch.
    Maar je kunt niet volhouden dat Dio en Dio in elkaars vaarwater zitten… De jongeman heet overigens Dio(rno) dus er staat hem niets in de weg om (een deel van) zijn naam te gebruiken, zo dunkt het De Pel.

  2. Roel Groeneveld

    Er zijn vele voorbeelden van bands die hun naam moesten aanpassen omdat er al een andere artiest / band met dezelfde naam rondliep. Zo moest de band “Rhapsody” (tevens een algemene naam!) zijn bandnaam ook aanpassen.
    Heb inmiddels begrepen dat de rockende DIO de rappende DIO heeft “ontdekt” en dat men zich nu beraadt op stappen. Beide artiesten zijn actief in de muziekwereld, dus ik vermoed dat de rockende DIO zal aanvoeren dat ze juist wel in elkaars vaarwater zitten. Dit in tegenstelling overigens tot de Italiaanse DIO 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven