Underground Fly – Awakenings

Underground Fly - AwakeningsAls ik het woord ‘jester’ in een songtitel zie, krijg ik altijd een beetje een ongemakkelijk gevoel. Voor mij is dit woord voor altijd verbonden met Marillion, dat ten tijde van Fish de jester (een nar) gebruikte als een rode draad op al hun cd-hoezen en ook in de teksten. De nar, die mensen kon laten lachen, maar tegelijkertijd ook een soort verdriet uitstraalde, diezelfde jester is in de symfonische rock wel meer terug te vinden. En wie dat woord dus gebruikt, kan erop rekenen dat mensen een verband leggen. Dat gebeurde dus ook toen ik “Clumsy Jester” hoorde, het openingsnummer van Awakenings, de tweede cd van het Poolse Underground Fly. Symfo uit Polen, waar heb ik dat meer gehoord? Want dat de moedertaal van deze band niet het Engels is, hoor je meteen aan de beroerde uitspraak van de zanger. Tenenkrommend slecht, net als de eerste paar nummers van Awakenings. Het is net geen symfo, net geen gitaarrock en het schept de hele tijd verwachtingen die niet waar worden gemaakt. Vanaf het vijfde nummer, “Dance With Me” lijkt het alsof Underground Fly dat juk van zich afwerpt en gewoon gaat doen wat het moet doen: melodieuze rockmuziek maken. Maar drie nummers later stort de hele boel weer net zo hard in, en blijf ik met een leeg gevoel achter. Toch die jester…


mij=Captive / Import

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.