Dave Matthews Band – Big Whiskey And The GrooGrux King

Dave Matthews Band - Big Whiskey And The GrooGrux KingDave Matthews is een van die artiesten die het zo is vergaan als de pick-up truck of de $500 barbecue grill. Zeker hier in het Zuiden van de Verenigde Staten heeft elke boerenlul allebei in huis. Vaak zelfs een combi van truck en grill waarmee ze gaan ‘tailgaten’ bij football games. Ook dat (American) football wil het maar niet doen in Europa, maar dat al helemaal terzijde. Feit is dat Dave Matthews in Amerika generatiekloven overbrugt, zo populair is de band van de man uit Virginia. En ook nu gaat het zoemend over campus, hij heeft zijn beste album ooit afgeleverd, en de kritieken zijn het volledig met het publiek eens (al zou dat evengoed een omgekeerde oorzaak-gevolg relatie kunnen zijn). Nu maakt Dave Matthews Band muziek die tot op het bot Amerikaans is, dat verklaart nog niet waarom de beste man geen vaste voet aan de grond krijgt in de Oude Wereld. Ook in dit nieuwe album hoor ik helemaal niets dat een bloeiend bestaan op Huisvrouw FM in de weg staat. Daarmee doe ik de beste man natuurlijk tekort, maar ik wil maar zeggen dat het vreselijk goedgeluimde, goed in het gehoor liggende en toegankelijke muziek is. Dat goedgeluimde, opvallend rockende karakter van het album is overigens opmerkelijk omdat het album vooral ook een eerbetoon is aan de vorig jaar bij een ongeluk met een off-road vehicle omgekomen saxofonist LeRoi Moore. Het resterende raadsel blijft dus toch waarom het in de Lage Landen niet werkt. Misschien is het de banjo, of het gebrek aan kaarsrechte wegen in Nederland. Als een liedje mij te pakken krijgt op de A-12 bij Woerden zit ik namelijk gelijk in een andere bumper, op de I-75 South volstaat minimale aandacht. Dave Matthews heeft in ieder geval een geluid gevonden dat erg succesvol is gebleken in Amerika en wat mij betreft best een plekje in de ether verdient.


mij=RCA / Sony

6 reacties

 1. Anonymous

  Voor mij hoeft ie niet zo aan te slaan hier in europa… behoud ik tenminste redelijk makkelijk mijn plekkie zo’n 2 meter van het podium. 😉 Het was weer toppie 7/7 in de HmH

 2. Buzz Aldrin

  @Knurftus helemaal mee eens. Laat maar zoals het is. Ik heb absoluut genoten. Er zijn ook mensen die lange solo’s en het genre muziek niet kunnen verdragen. Blijf lekker weg. Muzikaal valt er niet aan te tippen. Stuk voor stuk zijn alle muzikanten beter dan van welke grote rockband ook. DMB rules!

 3. loes

  Ik vond het concert wel erg goed. Maar ik vond het erg jammer dat het soms té was, naar mijn inziens. Té veel electrische gitaar, en té hard!
  Ook die ellenlange solo’s van de gitaristen kwamen mij soms de strot uit! Ik snap dat het voor een artiest niet leuk is om steeds dezelfde nummers te spelen, maar het is wel leuk om bij de eerste paar nummers een oud nr, te spelen.
  Opzich een prima concert, maar iets té naar mijn zin!

 4. Joyce

  Helemaal eens met Knurftus: jij verwoord precies wat ik altijd voel als mensen me vragen waarom ik zo gek ben op DMB. Ben zelf inmiddels 2 x naar USA geweest speciaal voor DMB concerts en al stond ik niet vooraan, maar om daar te zijn tussen de échte fans, de herkenning van de hele crowd in the Hollywood Bowl or IZOD center NJ bij bepaalde favoriete nummers of solo’s is al een feest op zich! En heb nu wel een beetje ‘kater’ van HMH, kon zo maar lekker vooraan staan, maar had nu vrienden meegenomen die wel ‘kennis’ wilden maken met DMB gezien mijn enthousiasme al sinds 1995 en die wilden toch liever zitten…en het was een zeer aparte ervaring om vanaf mijn plek die hoofdjes om je heen te zien kijken omdat ik dáár weer als enige staand stond te genieten! 😉

 5. MaX

  HmH was heerlijk concert. Ook ik ben al DMB fan sinds 95 en heb weer genoten. Veel mensen die ik kennis heb laten maken met DMB moeten vooral erg wennen. DMB is an acquired taste”. Big whiskey is absoluut briljant. Je kunt er echt de muzikale groei van de band terugvinden. In tegenstelling tot de reviewer zou ik het alleen liever alternatieve jazz/rock noemen dan country.

 6. Patrick Collin

  @Loes
  Misschien zou je de volgende keer een recent live album moeten beluisteren van DMB. Dan kan het niet als een verrassing komen dat DMB sommige songs erg lang kan maken. De ene keer slagen ze er m.i. beter in dan de andere keer, maar ze slagen er wel in! En daar doen ze hun fans, mij in ieder geval wel, een enorm plezier mee.
  Prachtig concert!
  Wat een openbaring dat het bij een concert ook alleen over de muziek kan gaan zonder poespas. Wat een plezier hadden ze trouwens met mekaar.
  Prachtig album!
  Geen crash, geen before these crowded streets, maar absoluut Dave Matthews Band. Energievol net als hun concerten. Het zou een live album kunnen zijn!?
  Prachtige band!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven