King Crimson – Eyes Wide Open / The Collectable King Crimson: Volume 4

Ik hoor wel eens over mensen die stad en land afreizen om een band maar zo vaak mogelijk live te kunnen zien als ze op doortocht zijn in Europa. Of die naar Amerika of Japan reizen omdat een band weigert naar Nederland (of Europa) te komen voor optredens. Ik heb nog nooit die neiging gehad en er zijn ook maar weinig bands waarvoor ik een bizarre trektocht ondernemen zou. Gekker dan voor Parallel or 90 Degrees naar Progfarm in Harm’s Dobbe in Bakkeveen is het nog niet geworden. Een band waar ik heel misschien nog eens voor zou kunnen overwegen op reis te gaan is King Crimson. Het schijnt dat Robert Fripp ‘klaar’ is met het Europese publiek en daarom de concerten van King Crimson de laatste jaren vooral plaatshebben in Japan en de Verenigde Staten. Gelukkig leggen Fripp en zijn almaar wisselende bandleden bijna elk concert vast. De krenten uit de pap hiervan brengen ze voor een schappelijk bedrag uit op cd.
King Crimson - Eyes Wide Open / The Collectable King Crimson: Volume 4En met Eyes Wide Open kan ik er nu ook eindelijk beelden bij zien. Op deze dvd zijn beelden verzameld van een optreden in Tokio uit 2003 en een van een optreden in Shepherds Bush Empire in London in 2000. Ze vullen elkaar bijna naadloos aan qua materiaal en hebben weinig overlap. Beiden zijn om je vingers bij af te likken qua bezetting: Adrian Belew, Robert Fripp, Trey Gunn en Pat Mastelotto zijn stuk voor stuk keien. Het is bijna een eer om eindelijk eens beelden van King Crimson live te mogen aanschouwen. Vooral de Japanse dvd, met flink wat nummers van het dan net verschenen sterke album The Power To Believe vind ik geweldig om te zien. Zoveel functionele virtuositeit zie je niet vaak op het podium. Bij zo’n dvd zie je ook pas goed het contrast tussen de relatief rustig op zijn stoeltje zittende Robert Fripp en Adrian Belew die vol in de spotlights staat met zijn gitaar. Ondanks zijn plek in de schaduw is Fripp toch overduidelijk de leider van de vier. Vooral bij de meer geïmproviseerde passages kijken Belew en Gunn regelmatig zijn kant op.
King Crimson - Eyes Wide Open / The Collectable King Crimson: Volume 4Bijna tegelijkertijd met Eyes Wide Open verscheen ook deel vier van The Collectable King Crimson waarop veertien nummers verzameld zijn van een optreden dat de band deed in 2000 in Warschau. In totaal duren beide cd’s bijna een uur per stuk. De band speelt in dezelfde bezetting als op de dvd. Het is me niet helemaal duidelijk of die twee uur nu de gehele gig is, maar als dat wel zo is, dan kregen de Polen met “Prozakc Blues” er gelijk flink van langs. Heerlijk venijnig nummer blijft dat zo live. Het contrast met het meer lichtvoetige “The ConstruKction of Light” dat er op volgt kan bijna niet groter. Alhoewel dat nummer mij ook doet duizelen als ik probeer de drums van Mastelotto en de bas van Gunn te volgen. Het moet bijna een nachtmerrie zijn voor een drummer of bassist om dit proberen te spelen. Hoogtepunt van TCKC Vol.4 is voor mij “The Deception Of The Thrush” waarin de vier het avontuur zoeken en veel vragen van hun aanschouwers. Ik was graag een van hen geweest. Hopelijk laat Fripp zich binnenkort weer eens verleiden voor wat gigs op het Europese vaste land. Het veertig(!) jarige bestaan van de band dit jaar zou een verdomd mooie aanleiding zijn om een en ander in gang te zetten.


mij=Panegyric / Rough Trade

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.