Sonisphere 2009 – Achteraf

Wanneer je het opzoekt in de encyclopedie, kom je op het volgende: Heavy metal of metal is een muziekstroming die begin jaren ’70 in de 20e eeuw is ontstaan en voortkwam uit de hardrockmuziek. Het wordt gekenmerkt door agressieve ritmes, zwaar versterkte elektrische gitaren en duistere tonen. Klopt helemaal. In Amerika kent het genre eigenlijk drie (actieve) grootheden: Ozzy Osbourne, Mötley Crüe en Metallica. Opvallend is dat twee hiervan al jaren met een eigen festival toeren, respectievelijk Ozzfest en Cruefest. Kassa, want waarom geld verdienen voor andere partijen wanneer je al het ook zelf kunt binnenslepen? Het werd tijd voor het andere lid van de grote drie om hetzelfde plan uit te gaan voeren. Nederland is het eerste land dat wordt aangedaan door het nieuwe feestje van Metallica, genaamd Sonisphere.
Metallica


mij=Door: Marz667. Foto's: Tim
Pendulum
Hoewel je vroeger lang haar moest hebben in het metalgenre, bewijzen de zangers van Pendulum, Metallica, Kamelot, Slipknot en Down dat dit standaardbeeld eigenlijk een beetje geweest is. Ook in het publiek is een lange paardenstaart erg schaars onder de mannen. De zangers van Korn en Lamb Of God zijn blijkbaar nog erg old fashioned met de lange zwarte haren, maar tijdens een live-show spectaculair zwaaien met een volle haarbos heeft zeker nog altijd wat. De optredens worden vandaag afgewisseld door mensen die een stuk minder wild zijn, namelijk het promotieteam van Guitar Hero. Het is dan ook geen wonder dat Lamb Of God-zanger Randy Blythe even lekker uithaalt naar de shitty game wanneer ze hun nummer “Laid to Rest” instarten.
Lamb Of God
Down
Vandaag is al het gevloek en gerag op gitaren vooral heerlijk Amerikaans, want met enkel Pendulum als uitzondering komt alles vandaag uit het land van de oh zo grote mogelijkheden. Nu moet gezegd worden dat de Australische jongens op alle vlakken de vreemde eend zijn. Ze zijn niet alleen de jongste band die vandaag mag spelen, maar ook niet bepaald metalverantwoord. Dat blijkt ook in de artiestenlounge. Waar de leden van Mastodon aan het blowen zijn met Slipknot en dergelijke, zitten de Pendulums zielig alleen aan een tafel blikjes bier te drinken. Maar, Mastodon backstage aan het blowen? Inderdaad, ze hadden vanochtend hun optreden gemist, maar zijn evengoed op komen dagen. 'Het is jammer, maar zulke dingen gebeuren nu eenmaal. We zijn hier nu echt enkel om dronken te worden en goed te feesten', aldus zanger/gitarist Brent Hinds. De band stond gisteravond nog in Oostenrijk te spelen en kon de afstand helaas niet overbruggen om hier om 11:15 weer fris op het podium te staan.
Korn
Slipknot
De headliner van vandaag komt geheel in stijl om 17:30 de backstage binnenrijden. Geen krappe toerbus voor de heren van Metallica, maar elk lid heeft een eigen witte Mercedes waarin hij vervoerd wordt. Hiermee worden ze op een steenworp afstand van hun privé-lounge geplaatst. Dit alles wordt begeleid door een menselijk hek aan securitymensen, die vooral pottenkijkers niet zien zitten. Metallica-zanger James Hetfield rekt zich een paar keer goed uit en loopt vervolgens met zijn vrouw en de andere leden naar hun enorme privé-lounge. Niet simpelweg omdat ze de organisatoren van Sonisphere zijn, maar gewoon omdat ze Metallica zijn. Volgens iemand van de platenmaatschappij is het heel normaal dat de heren niet bij de andere bands worden geplaatst.
Metallica
Wanneer we Lamb Of God-zanger Randy Blythe moeten geloven komt er definitely een vervolg op Sonisphere, zolang hij het maar niet hoeft te organiseren. Het kent ongetwijfeld veel stress en je kunt het bijna nooit goed doen. Vooral de twee afzeggers van vandaag laten een naar gevoel achter in de buik. Maar ook de lange rijen voor het voorste vak of voor iets simpels als de toiletten zijn erg vervelend. Hopelijk speelt het viertal van Metallica het volgend jaar ook qua programmering iets minder op safe, want ook buiten Amerika zijn er heus leuke(re) bands te vinden…

7 Comments

 1. Thomas

  Goed stukje. Wat ik erg slecht (en jammer) vond is dat er niet duidelijk werd gecommuniceerd over het afzeggen van Mastodon. En als ze toch nog kwamen, waarom hebben ze Pendulum dan niet naar voren verschoven, zodat Mastodon kon spelen wanneer ze er wél waren? En waarom sta je 3 kwartier in de rij voor het eerste vak en hoor je dan pas dat het vol is en je dus voor niks hebt staan wachten? Dit soort kleine dingen maakt dat ik een volgende editie misschien oversla. Zonde, want het was verder een leuk feestje!

 2. Xlotman

  Hallo Thomas, als je goed was ingelicht was het voorste vak alleen bedoeld voor de mensen die € 100,00 meer hadden uitgegeven en voor de wachtrij was het HOPEN om daar ook in te mogen.
  Maar ben het met je eens dat er aan de communicatie en organisatie iets rammelde.
  En dat ondanks dat ik bezit was van een duurdere kaart !!

 3. skolbrod

  Je had geen dure vip-kaart nodig, wij stonden bij bijna alle bands op lamb of god en down na in het voorste vak… Maar we gingen voordat down was afgelopen alweer naar binnen, zodat we vooraan stonden bij Korn, Slipknot en Metallica. En het was verder niet helemaal goed geregeld, dat ben ik met jullie eens… maar toch hebben wij alle drukte ontlopen
  Zeer geslaagd, volgende keer iets beter organiseren en dan is het nog mooier

 4. piet

  Ik vond het geluid, de gehele dag, bagger. Speakers waren zwaar overpowered en een debiel achter de schuiven. Halverwege metallica weggegaan. Dat ken ik na 20 jaar ook wel

 5. Jeroen

  Het geluid was inderdaad niet best. Vooral achteraan was het toch echt wel de vingers in de oren als de hoge tonen een frontale aanval op je trommelvlies bombardeerden. Gelukkig was het vooraan een stuk minder erg, en kon ik hutje mutje vooraan bij metallica genieten van het oude werk (bv: Dyers Eve en Phantom Lord).

 6. Erg goed stukje! Vond het zelf een geslaagde dag (ik heb niks met The Sword en Mastadon). Wel asociaal dat er niks terug gegeven wordt met het uitvallen van 2 bands. Een handvol muntjes en iedereen heeft tenminste niet meer het gevoel financieel genaaid te worden. Meer wc’s had ook wel gekund, dus lekker de hele dag tegen de afzettingen zitten zeiken. Maar over de muziek: Metallica was leuk, Slipknot goed, Korn saai, en het beste optreden kwam ongetwijfeld van Lamb of God!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top