65daysofstatic – Escape From New York

65daysofstatic - Escape From New YorkHet verbaasde mij best dat The Cure voor een lange tournee hun landgenoten 65DaysOfStatic (uit Sheffield) meenam als voorprogramma. Het is namelijk bepaald niet zo dat de sound van deze twee bands logisch op elkaar aansluit, laat staan overlapt. De verbazing moet dan ook groot geweest zijn bij The Cure-fans dat ze als voorafje een heftig energieke met elektronica doorspekte post-rock-band voorgeschoteld kregen. Maar aan het duidelijk waarneembare gejuich op live-document Escape From New York te horen, stond het publiek er toch wel open voor. Het is ook moeilijk niet enthousiast te worden van de energieke performance van 65DoS. Het opnemen van een optreden was sowieso wel een goed plan, na het naar mijn bescheiden mening wat mindere album Destruction of Small Idead, want live was 65DoS rond die tijd veel overtuigender dan ze hierop lieten horen. Het geeft de band ook mooi wat extra tijd om na te denken welke kant ze nu precies op willen. Dat daar binnen de gelederen over getwijfeld wordt blijkt wel uit het extraatje dat bij de live cd zit: 65Doc: A Road Movie. Aan de geregistreerde livebeelden, hoewel niet altijd van bijster beste kwaliteit, blijkt dat niet. Die versterken het beeld dat deze band live onverslaanbaar en alles verwoestend is. De twijfel blijk uit de interviews met de bandleden tussendoor. De band was verrast door de mindere ontvangst van Destruction en dat heeft hun zelfvertrouwen aangetast. Daarom zijn ze zoekende naar een juiste vorm en blij als ze die plaat achter zich kunnen laten. Tussen de regels door valt te behoren dat het meer dansbaar zou moeten worden, minder moeilijk misschien zelfs ook wel. Maar of dat ook gaat gebeuren, dat zullen we pas weten bij het verschijnen van een nieuwe release. Voor nu is dit in ieder geval een machtige puike live-cd/dvd-combinatie.


mij=Monotreme / Konkurrent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top