VA – Gentils Garcons

VA - Gentils GarconsDe Tour de France is weer begonnen. Dat betekent dat ik de komende weken vanaf een uur of twee verlost ben van het me steeds meer de strot uit gaan hangende 3FM. Dan schakelen we over op Radio1 en luisteren we de Tour de France. Altijd weer fijn om te horen dat ze daar naast de Engels- en Nederlandstalige liedjes ook Franse liedjes draaien. Ik hoop voor Guuzbourg dat ze zijn nieuwste verzamelaar Gentils Garcons ook oppikken bij Radio Tour De France. Het zou wel een succesje zijn dat ’em gegund zou zijn en meer dan terecht zou zijn. Voor deze nieuwe verzamelaar – de titel verraadt het natuurlijk al – heeft hij zijn geliefde zuchtmeisjes achter zich gelaten en focust zich hij zich op hun mannelijke evenknieën. Ehm nee, dat zijn het niet natuurlijk. Zuchten is voorbehouden aan de meisjes. Mooi mijmerend en verhalend zingen, dat kunnen mannen natuurlijk wel. Met Serge Gainsbourg natuurlijk als aanvoerder van het hele swikkie. Zijn nummer uit 1964 is ook gelijk het oudste nummer van deze verzamelaar. Tot mijn verbazing is de rest van de nummers bijna allemaal van ver na de eeuwwisseling. Alleen het prachtige “Plus de Liaisons” van Tindersticks dateert verder nog uit de vorige eeuw. Blijkbaar is er in het Frankrijk van nu nog steeds genoeg kwaliteit voor handen om een plaat mee te vullen. Toch een klein minpuntje wat mij betreft, want ik had heul graag wat meer nummers gehoord die ik tijdens mijn vakanties in de jaren tachtig en negentig in Frankrijk veelvuldig gehoord heb. Overigens ontbreken de zuchtmeisjes niet helemaal. Zo doet Feist het met Arthur H en Barbara Carlotti het met Pierre Fa. Op mijn verlanglijstje staan nu dus een verzamelaar met wat oudere mannenliedjes en een duettenplaat. Komen die er snel, Guuzbourg?


mij=Sonic Scenery

2 Comments

  1. Voor oude meuk raad ik de Vive La France compilaties aan. Of de Meilleur 69 box van Vic vd Reijt. Wat duetten betreft – leuk idee. Mijn Germaanse broedersch van Le Pop brachten al eens een uitstekende En Duo compilatie uit. Ik zet voorlopig even al mijn kaarten op de GainsNord cd (Gainsbourg tribute door NL en belgische bands, hopelijk release in september, fingers crossed!)

  2. Overigens is dit natuurlijk de sleutelzin uit deze recensie: ‘Blijkbaar is er in het Frankrijk van nu nog steeds genoeg kwaliteit voor handen om een plaat mee te vullen.’ Nou en of, zou ik daar aan willen toevoegen. En ook: leest u mijn blog niet, ofzo?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top