Pearl Jam – Backspacer

Pearl Jam - BackspacerElke keer als er een nieuw album van Pearl Jam aangekondigd wordt dan vraag ik mezelf af waarom ik daar dan zo benieuwd naar ben. Misschien heeft het te maken dat ik nog steeds op zoek ben naar bevestiging of ze ‘het’ nog hebben. Sinds het uitbrengen van Binaural is die zoektocht heel zwaar geworden. Begrijp me goed, in hun live optredens ben ik wel eens liedjes tegengekomen die het dan wel goed doen, maar op plaat kon de voormalige koning van de grunge me niet meer overtuigen. Een sporadisch pareltje buiten beschouwing gelaten. Met hun nieuwe albumBackspacer is het dus net zo. Het album opent met achtereenvolgens vier semi-rockers die vooral een dertien-in-een-dozijn gevoel bij me achterlaten. Oké, de single “The Fixer”, is best een aardig radiovriendelijk nummer, maar het heeft pas impact als je de livebeelden in de videoclip ervan ziet. En dat kan niet de bedoeling zijn geweest. Pas bij het vijfde liedje, “Just Breathe”, hoor ik wat bezieling, mede door de akoestische aanpak, waardoor het eigenlijk veel beter had gepast op Eddie Vedder’s Into the wild. “Amongst the waves” is dan een welkome afwisseling die niet had misstaan op Vitalogy.Het hoogtepunt is echter “Unthought Known”, dat door zijn spannende opbouw uitgroeit tot het pareltje waar naar ik op zoek was. Helaas moet ik daarna weer drie matige liedjes aanhoren tot ik bij het afsluitende “The end” weer Eddie Vedder op zijn best hoor. Simpel, op akoestische gitaar, alleen had de mierzoete orkestratie erachter weggelaten mogen worden. Met een score van vier uit elf is ook dit album dus weer een teleurstelling geworden en zal het waarschijnlijk weer snel in de kast verdwijnen. Pearl Jam heeft ‘het’ nog wel maar het is zo jammer dat ze dit blijkbaar niet meer een heel album vol kunnen houden tegenwoordig. Voor mij is het dus weer uitkijken naar een volgend album waarop ze me het tegendeel kunnen gaan bewijzen.


mij=Universal

9 reacties

 1. Joyce

  Ha, niet mee eens! Net als jij was ik ook al snel afgehaakt (na Vs al zo ongeveer), maar dit album vind ik gelukkig weer erg goed. Nee, niet “Ten-goed”, maar ver uitstijgend boven de rockmiddelmaat, in bevlogenheid en in melodie.

 2. PJ fan

  Ik ben het ook absoluut niet met je eens. Dit album heeft eindelijk weer een beetje bezieling. Als je naar bijvoorbeeld Johnny Guitar en Supersonic kijkt, dit zijn echt geen dertien in een dozijn nummer zoals jij het omschrijft. Maar juist nummers die weer doen denken aan het ‘oude’ Pearl Jam.
  Het lijkt wel dat je alleen fan bent van de rustige nummers. Dat kan natuurlijk, maar dat maakt het album niet direct een album die snel weer in de kast verdwijnt. Bij mij niet in ieder geval!

 3. Danny

  Niet alleen fan van de rustige nummers. Liedjes als Animal, Go, Satan’s Bed, Rearviewmirror, Hail Hail en zelfs van het vorige album World Wide Suicide vind ik een niveau hoger dan de snellere nummers op dit album. Toegegeven, The Fixer groeit wel telkens als ik hem hoor.

 4. Dennis

  Al vanaf het begin een groot fan van deze superband uit Seatle.
  Ook dit album met het melancholieke stemgeluid van Eddie Vedder is weer van een hoog niveau en voor de echte fan een must.
  Van die Vedder krijg je gewoon kippevel als je geweldige stem hoort.
  Pearl Jam is een band die gewoonweg zijn eigen weg bewandeld en zich niets aantrekt van de grote meute.
  Het is een geweldige luisterplaat die geen TEN is,maar toch en dikke 8 verdiend.
  Een echte Pearl Jam fan!

 5. john

  Ik vind dit werkelijk een fantastische plaat
  Waarom willen mensen toch altijd graag dat ze een tweede ten maken,over het algemeen hebben ze na ten nog wel meer hele goeie platen gemaakt.
  Ikhoop dat ze nog jaren doorgaan.
  deze plaat is in ieder geval al weken mijn cdspeler niet uitgeweest.

 6. Ratt

  Ik kan me absoluut niet in de volledige recensie vinden.
  Het album heeft kwaliteit! Uitschieters zijn:
  -Gonna see my Friend
  -The Fixer
  -Johnny Guitar
  -Just Breathe
  -Amongst the Waves
  -Unthought Known (inderdaad een hoogtepunt!)
  Nou ja…ik kan nog wel even doorgaan.
  Geweldig album!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven