Banner Pilot – Collapser

Banner Pilot - CollapserPunk? Yeah right! Een tienjarig ventje met Guitar Hero op zijn Playstation is waarschijnlijk nog meer punk dan de heren van dit Banner Pilot. Uit Minneapolis komen ze, een stad die ooit met Hüsker Dü en The Replacements de grondleggers van de hardcore en punkrock voortbracht. Sprankelend, vernieuwend, venijnig, gewaagd en bovenal gemeend. Het zijn allemaal kwaliteiten die op Collapser, het tweede album van Banner Pilot, ver te zoeken zijn. Wat overblijft is een slap en ongeïnspireerd setje powerpop-nummers dat nog het meest doen denken aan de commerciële drek van bands als Blink 182. Het soort rock anthems dat standaard langskomt in Amerikaanse tienerfilms wanneer er een uitbundig feestje wordt gevierd aan de rand van het zwembad van de natuurlijk afwezige ouders. ‘To hell with red lights, driving on’ fulmineert zanger Nick heel stoer in “Northern Skyline”. Door het rode licht rijden? Dat is niet punk, dat is gewoon stom. Banner Pilot noemen zichzelf een punkband en Nick klinkt op ieder nummer heeeel boos, maar van dit soort punk geloof ik geen donder.


mij=Fat Wreck / PIAS

9 reacties

 1. Nou is het niet mijn bedoeling om mijn FU-collega Blink aan te vallen, maar ik ben het totaal niet eens met deze recensie. Ik vind Banner Pilot in zijn genre een van de betere bands en deze plaat bevat toch recht een paar geweldige punkrock-krakers zoals Skeleton Key (een van mijn top 5 songs van het jaar). Deze band ligt ook veel dichter bij rauwere punkrock als Hot Water Music en Against Me dan de Blink 182’s en de Simple Plan’s van deze wereld.

 2. Eens met Marty, de vergelijking met Blink 182 staat toch niet echt stevig. Banner Pilot maakt hier best wel een dijk van een plaat en die attitude waar jij op doelt bespeur ik eigenlijk helemaal niet. Volgens mij gewoon 12 steengoede liedjes door een paar enthousiaste jonge mannetjes.

 3. Blink

  Ik had inderdaad al diverse andere positieve recensies gelezen voordat ik aan dit stukje begon, maar had ik die dan maar gewoon klakkeloos moeten volgen? Er wordt al teveel nagekletst in recensieland en ik kon van deze cd echt niet meer maken dan wat ik heb beschreven. Dat het enthousiaste mannetjes zijn geloof ik graag, maar wat mij betreft is er geen enkel origineel of zelfs prikkelend geluid te horen op dit album. En is/was dat niet een beetje de essentie van punk?

 4. @Blink, no offence
  maar je hebt het over de grondleggers van punkrock en hardcore en vergeet de Ramones te noemen…vind ik vreemd…
  anyways
  Bij Banner Pilot denk ik meteen aan Jawbreaker..en daarna qua teksten en feel inderdaad aan bands als Hot Water Music of zelfs Alkaline Trio (ze beschrijven dit ook op hun myspace)
  Gewoon een ongelofelijk lekkere en vooral bekende sound met een ruw randje, doet het geweldig in de auto op een regenachtige dag op weg naar een show…of terug naar huis (om maar een voorbeeld te noemen)
  Dat tegenover al die deathcore crap die tegenwoordig zo populair is, ik mis de punkRAWK shows!

 5. @vonx
  die komen inderdaad niet uit Minneapolis, net zoals dat de grondleggers van punkrock of hardcore NIET uit deze stad komen, lees de context en ken je historie voordat je kritiek probeert te geven aub 😉
  “een stad die ooit de grondleggers van punkrock en hardcore voortbracht”
  …als je de 5/6 jaar voor 1976 vergeet klopt dat inderdaad ja
  en btw, internet is ook niet punk!
  (high tech..ieeh!)
  nog veel minder dan autorijden, dus waar heb je het over?
  en als ik met 2 kabinetten en een engl powerball gitaartop moet optreden…ga ik niet liftend langs de snelweg staan…of op de fiets met mn hardware achterop…jij wel?

 6. vonx

  @ marky ; wbt autorijden en punk: smiley niet gezien? 2 kabinetten is trouwens al helemaal niet punk 🙂
  De ware ardcore pioniers in de vs waren toch echt Husker Du, Minutemen, Replacements en Black Flag , begin met mij niet over die history want ik stond er midden in 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven