C-Mon & Kypski – We Are Square

C-Mon & Kypski - We Are SquareLaat ik beginnen met een bekentenis: tot aan het moment dat ik We Are Square in handen kreeg had ik nog geen plaat van C-Mon & Kypski gehoord. Bij mij staan C-Mon & Kypski vooral op de radar vanwege hun weergaloze live-reputatie. Maar voor wie denkt dat een studioplaat van dit viertal dan per definitie tegenvalt: in het geheel niet. In een interview met de Volkskrant enkele weken vertelden de bandleden van C-Mon en Kypski dat ze voor dit album voor het eerst ‘uit de computer’ zijn gestapt en dat de plaat helemaal live is ingespeeld. Helemaal kloppen doet het niet (die samples moeten toch ergens vandaan komen), maar het is een prachtig, romantisch beeld: via krantenadvertenties, prikbordmeldingen en Marktplaats alle instrumenten op het westelijk halfrond verzamelen, ze opstellen in een flat op zes hoog achter en spelen maar. Des te verrassender is het daardoor dat We Are Square allerminst klinkt als een ingetogen huiskamerplaat. Integendeel: het resultaat van deze werkwijze is een rijk, veelzijdig mozaiek aan geluid van veelal instrumentale songs. Daar waar C-Mon & Kypski vocalen gebruiken (de samenzang in “China” en “High On A Wire” bijvoorbeeld) is het een welkome aanvulling. Wat meer is, de songs op We Are Square meanderen fijn alle kanten op, zonder dat de samenhang daarbij verloren gaat. Een sprekend voorbeeld hierbij is bijvoorbeeld “Travelling Birds”, dat begint als een vergeten productie van Modern Talking en eindigt als een muziekstuk dat op de soundtrack van Amerikaanse soaps als Dynasty niet zou misstaan. Tel daarbij op de talloze samples (waarbij fragmenten uit Fargo en Captain Jack’s Drill Instructor de leukste zijn) en je kunt niet anders concluderen dan dat We Are Square een geslaagd project is. Blijft natuurlijk de vraag hoe de band dit alles in een live-set gaat inpassen. Simon Akkermans, de C-mon van dienst, zei in het eerder genoemde Volkskrant-interview al dat het “godsonmogelijk” zou worden om de plaat live te spelen en dat de live-set “helemaal vanaf de grond” wordt opgebouwd. Kortom, grote kans dat u weer op een nieuwe muzikale reis wordt meegenomen wanneer C-Mon & Kypski uw plaatselijke poppodium aandoen.


mij=Jammm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven