The Amazing – The Amazing

The Amazing - The AmazingBij mij, hier in Nederland, doet alleen de naam Dungen een belletje rinkelen, in Zweden schijnen de bands van de leden van The Amazing (Anna Jarvinen, Sagor & Swing) ook best bekend te zijn. Dat verwacht ik althans, want anders haalt een platenlabel voor deze band vast niet de krachtterm supergroup van stal. De kenmerkende spil van de band is echter zanger Christoffer Gunrup. Ook totaal onbekend bij mij. Maar wat een stem heeft deze man! Hij klinkt als de ideale kruising van Damien Rice en Ray LaMontagne. Heerlijk! Muzikaal gezien komt The Amazing echter maar af en toe in singer/songwritervaarwateren. Het prachtige geheel akoestische “Beach House” en ” The Strangest Thing” zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Vaker echter trekt de band de wijde wereld van de psychedelische folkrock/pop in. Die ademt in een nummer als “The Kirwan Song” met de nadruk op het gitaarspel van Reine Fiske wat meer een poppy sixties karakter uit à la Fleetwood Mac. Da’s niet raar want Danny Kirwan was immers de gitarist van die band. Maar in bijvoorbeeld “Code II” klinkt de band meer rock en avontuurlijker, waarbij alleen al de drums van Johan Holmegard goed zijn voor een trip. Al geven de aanhoudende toetsenpartijen van Erik Malmberg het geheel ook een beetje een Pink Floyd-achtige sfeer. Dan vind ik de band op zijn best. Het twaalf minuten durende “Had To Keep Walking” heeft dat ook sterk in zich, maar weet toch ondanks zijn lengte voortdurend te boeien. Vooral het ragfijne fladderende spel van de gitaarspel zet je hier zo op een wolkje en laat je wegdrijven richting Zweden. Amazing indeed.


mij=Subliminal / Clearspot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven