Wye Oak – The Knot

Wye Oak - The KnotIn Maryland, in de buurt van Baltimore, is in 2002 de oudste eik van het land geveld door een storm. The Wye Oak was 460 jaar oud en heeft op een heuvel in het plaatsje Wye Mills de laatste honderden jaren mensen om zich heen verzameld. Mensen die onder zijn gigantische bladerdak hebben geschuild, gelegen of gezoend, er getrouwd zijn, onder zijn takken ruzie hebben gemaakt en uit elkaar zijn gegaan. Dit gegeven moet het uit deze regio afkomstige duo Jenn Wasner en Andy Stack geïnspireerd hebben. Hun liedjes gaan over liefde, eenzaamheid, verlangen en de verbondenheid tussen mensen. Het is een intrigerend en gelaagd geheel, dit album The Knot. Met z’n tweeën leggen ze een dik, maar bijzonder helder geluidstapijt neer dat doet denken aan Yo La Tengo op hun best. Luide fuzzy passages met veel feedback worden afgewisseld met spaarzaam maar doeltreffend gebruik van viool en steelgitaar. Op enkele verstilde momenten klinkt Wye Oak eenzaam en desolaat als Songs: Ohia. Hiermee bouwen ze een zuigende spanning op die ook na meerdere draaibeurten voelbaar blijft. Dat maakt The Knot echter nog geen meesterwerk. Daarvoor is het songmateriaal, met name in het middelste deel van het album, niet altijd sterk genoeg. Wel is het een sterke warme herfstplaat, met name geschikt voor die dagen dat de bladeren eenzaam door de lucht dwarrelen en elkaar opzoeken in natte goten en tochtige straathoeken. Precies zoals al die mensen die elkaar eeuwenlang onder de machtige Wye Oak opzochten.


mij=Affairs Of The Heart / Munich

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven