Arkona – Goi, Rode, Goi!

Arkona - Goi, Rode, Goi.jpgSinds 2002 opereert de Russische band Hyperborea onder de naam Arkona. In straf tempo brengen ze albums uit. Zag in het voorjaar van 2004 nog het debuutalbum Vozrozhdenie (Revival) het licht, nu in de herfst van 2009 is het tijd voor Goi, Rode, Goi, het vijfde studioalbum. Arkona was tot dit album een voor mij nog onbekende polka, pagan metal band. Ze maken Russische volksmuziek, met name geïnspireerd door Slavische mythologie. Des te vreemder stond ik te kijken toen ik opeens de Nederlandse taal door de speakers hoorde schallen in het epische nummer “Na Moey Zemle”. Hier zijn gastvocalen te horen van leden van onze eigen Heidevolk alsmede Manegarm en Menhir. Het is dus niet zo gek deze band te vergelijken met Finntroll of Heidevolk. De hoofdrol bij deze band is duidelijk voor zangeres Maria ‘Scream’ Arhipova, zij is de frontvrouw en tevens het actieve brein en drijfveer van deze band. Naast haar normaal klinkende zang is ze ook niet vies van een potje grunten. Het tot stand komen van dit album had nogal wat voeten in de aarde, aangezien er veertig muzikanten betrokken waren bij deze creatie. Bestaande uit een volwaardig koor, en strijkkwintet. Het bijna tachtig minuten durende album bevat zowel vrolijke, gezellige, typische folky nummers, als ook de krachtige strijdliederen waar dit soort bands om bekend staan. Hierbij is veelvuldig gebruik gemaakt van etnische en traditionele instrumenten. De nummers klinken meestal goed en erg aanstekelijk, maar soms ook een tikkeltje rommelig en minder strak geproduceerd. En dus is Goi, Rode, Goi! een prima en afwisselend album binnen het genre.


mij= Napalm / Hardlife / Rough Trade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven