Jaarlijst 2009: Guuzbourg

Diverse Artiesten - A Boris VianMijn algemene albumlijst staat in Oor, wie wil weten wat ik de beste Franstalige platen van afgelopen jaar vond, kijkt hier. Reissues en compilaties mogen doorgaans niet in jaarlijsten, maar daar maak ik voor FileUnder graag een uitzondering op. Ook al omdat ik me afgelopen jaar scheel heb gekocht aan heruitgaves en verzamelplaten. Gekocht ja, omdat reissues en compilaties doorgaans zo mooi verzorgd zijn (uitgebreide liner-notes, fraaie vormgeving) dat een downloadje wat mij betreft niet voldoet.
1.Diverse Artiesten – A Boris Vian. Trompettist, romancier, songschrijver, provocateur. Geen wonder dat Serge Gainsbourg zo onder de indruk was van Vian. Hij stierf veel te jong, maar liet een imposant oeuvre na. Een Franse journalist vroeg een fors peloton Franse artiesten om zich ontfermen over zowel bestaande liedjes, als teksten die nog op muziek moesten worden gezet. Prachtig boekje, prachtige liedjes van onder meer Jane Birkin, Olivia Ruiz, Katerine (die Vian speelt in de aankomende Gainsbourg biopic) en Jeanne Moreau.
2. Diverse Artiesten – Tumbélé. Muziek van de Franse Antillen, uit de jaren 60-70. Ik kende het niet, u waarschijnlijk ook niet. En dat is een gemis. Bewijs dat de diaspora naast veel slavenleed ook voor prachtige muziek heeft gezorgd. Release van het fantastische Soundway-label.
3. Diverse Artiesten – Dutch Exotica. De mannen achter Black Market Audio verzamelden liefst 26 nummers van Hollanders die deden alsof ze uit India, het Midden-Oosten en/of Afrika kwamen. Droommuziek, in vele opzichten. Ook gemaakt door Surinamers en Antillianen die wel beter wisten, maar ja, dit bracht wel geld in het laadje. Fraaie tekeningen ook van Blue Hipster/Bert Taken.
4. Gloria Jones – Share my love. Vergeten album van ex-mevrouw Marc Bolan, die haar zwarte ziel binnenste buiten keert. Verschenen op Reel Music, een afdelinkje van Universal dat verloren gewaande parels uit de soul en reggae heruitgeeft. Inclusief handtekeningen van de artiesten. Ook de cd’s van Frede Payne en Gloria Scott had ik hier kunnen noemen.
5. The Keyboard Circle – 1976. Je bent jong, je hoort muziek van ene Rob Franken en je merkt dat je eigenlijk heel veel platen hebt waarop deze toetsenist meespeelt. En dat hij onder eigen naam veel heeft gemaakt wat hoognodig moet worden herontdekt. Frank Jochemsen richtte er een eigen label voor op. Dit bijzondere toetsenproject (Franken, Jan Huydts, Henk Zomer) blijft aan de funky kant van de fusion, en blijft daarom boeien. Terecht ontstoft.
6. Diverse Artiesten – Can You Dig It? Op het altijd betrouwbare Soul Jazz Records, een dubbele compilatie van blaxploitationmuziek. Veel van deze muziek is al eerder gecompileerd. Maar niet zo compleet.
7. Diverse Artiesten – Sleeping Beauties. Leo Blokhuis en Ricky Koole zetten ‘vergeten’ liedjes achter elkaar. Goed, van sommige nummers kun je je afvragen hoe vergeten ze zijn (Hallelujah van Buckley, Northern Sky van Drake), maar veel nummers had ik nog nooit gehoord. CD2 was het afgelopen jaar dé zondagochtendplaat chez Guuzbourg.
8. Diverse Artiesten – Panama 2/3. Ik ben gek op latin, en vooral op latin uit de jaren zeventig, en ik houd ervan om muziek te ontdekken uit kleine landen. Zoals Panama. Daar waren destijds bands actief die zich konden meten met de grote jongens uit Nu Yorica, zo blijkt. Natuurlijk op Soundway.
9. Sahib Shihab – Summer Dawn. Amerikaanse koperblazer/fluitist die in 1964 dé zonsondergangplaat aller tijden maakte. Het Italiaanse Schema ontrok ‘m terecht uit de vergetelheid via hun Rearward-label.
10. Diverse Artiesten – Gainsnord. Vergeef me de eigenpijperij, maar ik ben gewoon supertrots op dit eerbetoon aan Serge Gainsbourg door Nederlandse en Belgische artiesten. Eigenlijk is mijn rol heel bescheiden geweest, ik heb een groot aantal artiesten gewoon gevraagd, en was daarna net zo verrast als veel luisteraars/kopers waar Leine, Janne, Benjamin, Eddy en al die anderen mee aankwamen. De artiesten hebben het meeste werk gedaan. CD heeft een klein vinyl-vervolgje gekregen,en voor volgend jaar staat er nog meer moois op de rol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven