Dark Fortress – Ylem

Dark Fortress - YlemAlhoewel ze het zelf geen conceptalbum noemen, is het concept achter Ylem juist wel interessant. Ylem is de staat van de elementen voordat de Big Bang plaatsvond, zo lees ik op de MySpace-pagina van Dark Fortress. Zeg maar de oersoep waar alles uit ontstaan is. Een terugkeer hiernaar betekent het einde van alles wat bestaat. Elke cel bevat zowel de schittering van het leven als het begin van het einde. Het onomkeerbare lot van de mens wordt beschreven vanuit een persoonlijk, een magisch, een religieus en een kosmisch standpunt. En daar wordt ruimschoots de tijd voor genomen. Ruim zeventig minuten lang laten deze Duitsers hun blackmetal voor zich spreken. Het begin, de hoop wordt vormgegeven door intense en prachtige melodieën. Je ziet bijna het zaadje ontkiemen in het vochtige, warme ochtendgloren. En na een schitterende bloeiperiode, begint tergend langzaam de teloorgang. De eerste tekenen van verval dienen zich aan. Veel doomy en slopende passages brengen het uiteindelijke lot steeds dichterbij. Soms wordt de grens al even overschreden en wordt er provocerend tegen deathmetal aangeschurkt. En net als je denkt dat het proces stopgezet kan worden, als er even weer hoop gloort, wordt er genadeloos overgeschakeld naar de hoogste versnelling om je laatste strohalm omver te blazen. En als het eenmaal zover is, wordt er tot slot met cleane vocalen een lofzang voor je gezongen. Doe je ogen maar dicht en laat het over je heenkomen. Dark Fortress weet wederom te overtuigen en er is geen ontkomen aan.


mij=Century Media / Suburban

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven