First Band From Outer Space – The Guitar Is Mightier Than The Gun

First Band From Outer Space - The Guitar Is Mightier Than The GunDe naam van deze band laat weinig te raden over het genre: spacerock. First Band From Outer Space bestaat uit vier Zweden, die er op hun derde album The Guitar Is Mightier Than The Gun flink op los jammen. Een uur lang, in slechts vier songs, waarvan de ‘kortste’ net geen tien minuten duurt. Het mag duidelijk zijn, wie compacte songs prefereert hoeft niet eens te beginnen aan deze plaat. Progrockers die ook seventies rock en space rock kunnen waarderen daarentegen zullen blij worden van dit album. De opbouw van de songs is zeer proggy, met tempowisselingen, lange instrumentale stukken en songs die je langzaam naar binnen trekken. Maar het is een Clearspot-release, en dat betekent vrijwel zonder uitzondering dat de jaren zestig en zeventig nooit ver weg zijn, en dat geldt ook voor dit album. Met enige regelmaat verschijnen er riffy semi-jams ten tonele zoals die in de jaren zeventig volstrekt normaal waren bij een rockconcert van pakweg The Grateful Dead. Veel ijle electronica (toetsen, mellotron, theremin) zorgen dan nog voor een sfeertje dat associaties met Hawkwind oproept. Zoals gezegd: prog in een seventies spacerockjasje. Opgenomen in een eigen studio, zodat er volop tijd was om aan het album te werken. Dat hoor je eraan af. Je krijgt niet het idee dat er steeds driehonderd overdubs per seconde overheen zitten, maar er zijn hele stukken waar je gewoon merkt dat ze eerst uren hebben zitten jammen om in de sfeer te komen, om vervolgens pas de opname te starten. Over de muzikale kwaliteiten heb ik nog niets gezegd, maar u kunt gerust zijn. Deze mannen hadden volgens mij zo in voornoemde bands meegekund, want het gevoel is er helemaal. Vier songs, een uur genieten.


mij=Transubstans / Clearspot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven