Gerard van Maasakkers – Deze Jongen

Gerard van Maasakkers - Deze JongenGerard van Maasakkers is zo’n Nederlandse muzikant die jarenlang mijn radartracks wist te ontwijken. Pas toen ik enkele jaren geleden met een Brabantse collega op een kamer kwam te zitten, die een grote voorliefde had voor deze provinciegenoot van hem, hoorde ik voor het eerst een liedje van Van Maasakkers. Hij maakt nu ook niet bepaald liedjes die je hoort op radiozenders als 3FM en Kink FM die ik meestal beluister. Al draaiden ze daar wel “Als je ooit nog eens terug kan” dat Anneke van Giersbergen en Racoon‘s Bart van de Weide. Het is wel een typisch voorbeeld voor het soort liedjes waar hij patent op heeft. Van Maasakkers maakt liedjes zoals mijn moeder ze graag hoort. Niet te hard, fijn gezongen met Brabants accent, mooie melodielijnen en vooral ook van elke wazigheid gespeende Nederlandstalige teksten. Ik heb wel eens moeite met dat accent van Brabantse zangers, maar als Gerard zich dit bezigt, dan heb ik daar totaal geen last van. Deze Jongen verschijnt aan de vooravond van de gelijknamige theatertournee waarin logischerwijs deze liedjes centraal zullen staan. Niet alle liedjes zijn overigens nieuw. “De Stilte” is een mooie herinterpretatie van een nummer dat al dateert uit de jaren tachtig en twee liedjes (“Zilveren Vogel” en “Van Hier Of Van Daar”) zijn vertalingen die Van Maasakkers maakte van het Italiaans naar het Brabant, maar ze sluiten ook met hun zuidelijke karakter naadloos aan op zijn eigen liedjes. Ik vind zelf het stille, melancholische “Ik Mis Jou” dat achteraan de cd verstopt zit het mooist. Een eenvoudig liedje, met een duidelijke boodschap. Meer is ook niet nodig.


mij=Music & Words

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top