Ricky Koole / Diverse Artiesten

Ricky Koole - To The HeartlandVorig jaar trokken Leo Blokhuis en zijn partner Ricky Koole langs de theaters met Harmonium, een theatervoorstelling over ‘verloren liedjes’. Ricky zong ze, Leo vertelde erover. De weerslag daarvan verscheen op een liveplaat van Ricky, en een compilatie van hen beiden die was samengesteld met input van bezoekers van de voorstelling. Inmiddels is het stel toe aan de tweede voorstelling, Laagland. Met weer een compilatie, en een coverplaat van Koole. Thema van de voorstelling is ‘liedjes waar je je bij thuisvoelt’, maar dat mag u gerust vergeten. Leo vertelt mooie verhalen, Ricky ook en zingt daar nog veel mooier bij. To the Heartland is haar country-soulplaat, met verrassende covers van onder meer Peter Gabriel, Frankie Miller en, jawel, Lucifer. Was het “House for Sale” in de versie zoals gezongen door Margriet Eshuijs een Hollandse doorzonwoning, bij Koole en band is het van hout, staat er zo’n wit punthek in de tuin en geurt het naar cherry pie. De melancholie is opgevoerd, hier wil je echt nooit meer weg. Maar ja, je moet. Zou Koole bij het maken van de hoesfoto aan dat gevoel hebben gedacht, en kijkt ze daarom zo chagrijnig?
Diverse Artiesten - Lost And FoundGeen van de originelen keert terug op Lost & Found, wel zijn artiesten geselecteerd waarvan Ricky ook nummers zingt (Frankie Miller, Barbara Keith, Nina Simone). “Exit Music for a Film” van Radiohead sluit de voorstelling af, en staat ook als laatste track op CD2. Het is, samen met “A Change is Gonna Come” (hier door Otis Redding) het bekendste nummer op deze dubbel-cd. Van sommige artiesten had ik wel gehoord, Dusty Springfield, Crowded House, Dr John, maar Blokhuis en Koole weten dan weer net de onbekende parels op te duiken. Ook van eigen bodem: “Day is Done” van Johan, en het prachtige “Leon” door de Arubaanse soulzanger Euson. Jammer dat de begeleidende tekstjes wat afstandelijk zijn, Ricky en Leo hadden ook hun persoonlijke ervaringen met deze bijzondere nummers best mogen delen.


mij=Coolhouse & Universal

Een reactie

  1. Rick B

    Ik heb maar één klein kritiekpuntje op Lost & Found (en ook op voorganger Sleeping Beauties). Het is allemaal prachtig, smaakvol en welgekozen. Maar het is zo traag als dikke stront; het zou leuk zijn als je af en toe eens zou opschrikken van een stukje harde rock, vette funk of, weet ik veel, iets raars.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven