Shearwater – The Golden Archipelago

Shearwater - The Golden ArchipelagoShearwater is het project van Jonathan Meiburg, een man die meer heeft met vogels dan met mensen. Hij is behalve muzikant ook professioneel ornitholoog. Meiburg studeerde ooit af in de geografie, speelde in de band Okkervil River en heeft inmiddels zes albums gemaakt met Shearwater, waaronder een trilogie over de impact van de mens op de wereld. Na de prachtige voorganger Rook uit 2008 sluit The Golden Archipelago deze trilogie af en focust volgens Meiburg vooral op het menselijk leven op eilanden. Hoe duf dit ook allemaal klinkt, Meiburg heeft echt een prachtig album afgeleverd. In ieder geval weet hij waar hij het over heeft. The Golden Archipelago is eigenlijk een verslag van de tijd die hij voor zijn afstudeeropdracht doorbracht tussen geïsoleerde volkeren op afgelegen plekken in onder andere Argentinië, Canada en de Falklandeilanden. Opener “Meridian” begint met opnames van zang van de verbannen inwoners van Bikini Atol en gaat dan geleidelijk over in het fraaie gitaarspel en warme stemgeluid van Meiburg. Als iets opvalt aan The Golden Archipelago dan is het wel de subtiliteit. Afgezien van het agressieve en ophitsende “Corridors” weet ieder nummer een sfeer op te wekken van volstrekte rust en sereniteit. Raakvlakken zijn er vooral met Talk Talk’s Spirit of Eden en Meiburg’s stem komt vaak eng dicht bij die van Mark Hollis. The Golden Archipelago is een zeer smaakvol en sfeervol werk van deze bijzondere indievogelaar.


mij=Matador / Beggars / V2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven